szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mégse lesz önkormányzati a pózna, mert a parlament elé került törvénymódosítás - aminek se az okát, se a várható következményét nem tisztázták, ma a beterjesztő kormánypárti képviselő visszavonta.

Kedden visszavonta a közvilágítás államosításként értelmezhető javaslatát György István fideszes képviselő. A városüzemeltetési főpolgármester-helyettese által benyújtott, korábban a hvg.hu által körbejárt javaslat arról szólt, hogy az áramszolgáltatóknak még az idén állami vagy önkormányzati tulajdonba kellene adnuk a közvilágítási közműveket.

A visszavont törvénymódosítás a 3154 magyar település jelentős részét érintette volna, mivel mintegy 85 százalékuknál maguk az áramszolgáltatók végzik ezt a szolgáltatást. Az államosítás azonban több tízmilliárd forintba került volna, és miközen az nem látszott, hogy mindezt honnan tudnák a szorult helyzetben lévő önkormányzatok előteremteni.

Mint megírtuk, a javaslat benyújtását követően elképzelhetőnek tűnt, hogy olyan lobbik is "nyomják" a módosítást, akik távol-keleti országokból beszerzett olcsó, ám kevésbé megbízható fényforrásokat szeretnének hazánkban teríteni. De olvasat is előkerült, hogy ezzel teremthették volna meg a lehetőségét annak, hogy a jövő évi országgyűlési és önkormányzati választásokra kizárólag az önkormányzatok rendelkezhessenek a közvilágítási, illetve villanyoszlopokra kihelyezhető reklámtáblák bevételével.

Minden találgatás mostantól okafogyottá vált, mivel György István előterjesztése ma lekerült az Országgyűlés napirendről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Négymillió eurót fizetett az adóhivatalnak a bukott spanyol király, hátha megússza a büntetést

Négymillió eurót fizetett az adóhivatalnak a bukott spanyol király, hátha megússza a büntetést

Újrahasznosított háztartási termékekkel jön a Lidl

Újrahasznosított háztartási termékekkel jön a Lidl

Közös tánccal üzennek a vendégeknek egy vecsési szálloda munkatársai

Közös tánccal üzennek a vendégeknek egy vecsési szálloda munkatársai