szerző:
MTI

Többkulcsos, a keresők 80 százalékának a mainál kedvezőbb személyijövedelemadó-rendszert és a jelenleginél kiszámíthatóbb gazdaságpolitikát tart szükségesnek az Együtt 2014 és a Párbeszéd Magyarországért (PM).

Oszkó Péter, a Haza és Haladás Egyesület elnökségi tagja és Scheiring Gábor, a PM-hez tartozó független képviselő szerdán - gazdaságpolitikai egyeztetéseik lezárultával – újságíróknak úgy nyilatkozott: olyan közös célokat találtak, amelyekre később egy közös program építhető.

Oszkó Péter – aki a Bajnai-kormányban pénzügyminiszter volt – ezt részben a két szervezet kompromisszumkészségével magyarázta, részben pedig azzal, hogy az Orbán-kormány olyan súlyos gondokat okozott, amelyek egyértelművé teszik a szükséges kezelés irányát.

A legfontosabbnak azt tartotta, hogy az eddiginél kiszámíthatóbb, stabilabb költségvetési és gazdaságpolitikára van szükség mind az ország finanszírozása, mind a beruházások érdekében.

Egyetértettek Scheiring Gáborral a Haza és Haladás által javasolt adóalkotmánnyal, így azzal, hogy visszamenőleges hatállyal, illetve 60 napon belül ne lehessen új adónemeket bevezetni. Közös álláspont az is, hogy vissza kell állítani a Költségvetési Tanács korábbi hatáskörét, hogy szükséges a hazai kis- és közepes vállalkozások megerősítése, adminisztrációs terheik csökkentése, a magas hozzáadott értékű beruházások támogatása, valamint a banki hitelezés újraindítása.

Konszenzus volt a többkulcsos személyi jövedelemadó szükségességéről is, noha Oszkó Péter hangsúlyozta: a költségvetés 2014-es helyzetének ismerete nélkül korai, propagandaízű adókulcsokat nevesíteni.

Hangsúlyozta azonban, hogy a Fidesz rendre elferdíti, meghamisítja a programjukban megfogalmazottakat. Ezért kijelentette: az Együtt 2014 szerint nincs értelme 30 százalék feletti második adókulcsot bevezetni, mert az visszafogja a teljesítményt, és ezzel a gazdasági növekedés lehetőségét.

Scheiring Gábor ezzel kapcsolatban kiemelte, olyan adóváltozásokat tartanak szükségesnek, amellyel a keresők legalább 80 százaléka jól jár. Egyetértés volt abban is, hogy az adójóváírást vissza kell állítani.

Elmondta ugyanakkor, hogy felülvizsgálnák a kedvezményes társaságiadó-kulcs kiterjesztését, a sárgacsekkadó helyett viszont spekulációs adót vezetnének be. Emellett lényegesnek ítélte, hogy a nagy vagyonnal rendelkezőket jobban bevonják a közteherviselésbe, és azt is, hogy a környezetet szennyező vállalatok megfizessék az általuk okozott károkat.

Scheiring Gábor elmondta: új munkaerő-politikát tartanak kívánatosnak, ami magában foglalja a bérköltségek csökkentését a hátrányos helyzetű térségekben és az alacsonyan iskolázottaknál, valamint a közmunkarendszer átalakítását úgy, hogy a résztvevők értelmes – például szövetkezeti – munkát végezzenek.

Az Együtt 2014 és a PM képviselői egyetértettek a nettó minimálbér fokozatos emelésében a létminimumig, az álláskeresési járadék időtartamának meghosszabbításában is. Nem alakult ki azonban konszenzus még arról, hogy mikorra érdemes teljesíteni az euróövezeti csatlakozás feltételeit.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Ön is szavazhat arról, hogy melyik volt 2018 legjobb magyar könyve

Ön is szavazhat arról, hogy melyik volt 2018 legjobb magyar könyve

Korábbi államtitkár segíti Karácsony Gergely főpolgármesteri kampányát

Korábbi államtitkár segíti Karácsony Gergely főpolgármesteri kampányát

Imádni fogják a diákok a Windows 10 újítását

Imádni fogják a diákok a Windows 10 újítását

Mészáros Lőrinc vasútépítő veje Mészáros lapjában áll ki a vasútépítés mellett

Mészáros Lőrinc vasútépítő veje Mészáros lapjában áll ki a vasútépítés mellett

Bocsánatkérést követel a mexikói elnök a spanyol királytól a gyarmatosításért

Bocsánatkérést követel a mexikói elnök a spanyol királytól a gyarmatosításért

Alapítványt hoznak létre Avicii emlékére

Alapítványt hoznak létre Avicii emlékére