szerző:
MTI

Nem ismerte el bűnösségét csütörtökön tett vallomásában az MVM-ügyben folyó perben K. László, a System Consulting Zrt. tulajdonosa, aki harmadrendű vádlott a bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős kárt okozó hűtlen kezelés miatt folyó eljárásban.

A Kaposvári Törvényszéken K. László csak részben tett vallomást, kérdésekre pedig nem kívánt válaszolni. Annyit azonban már meghallgatása elején közölt, hogy nem tartja magát bűnösnek.

A Fővárosi Főügyészség 15 milliárd forintos hűtlen kezeléssel vádolja Kocsis Istvánt, az MVM, illetve Kovács Józsefet, a Paksi Atomerőmű volt vezérigazgatóját és még négy vádlott-társukat. K. László terhére rója a vádhatóság, hogy az MVM-nek 14 milliárd forintos kárt okozott - amelyből 12 milliárd megtérült - a vásárosnaményi erőmű félbeszakadt beruházása kapcsán.

A vádirat szerint az MVM a harmadrendű vádlott cégével a vásárosnaményi, kombinált ciklusú erőmű felépítésére, valamint földgáz- és bioetanol-vásárlásra kötött szerződést. Egy luxemburgi cégen keresztül bonyolították volna le a beruházást, amelyhez egy osztrák bank adta volna a 89 millió eurós hitelt. 

A különféle szerződések és pénzmozgások során – amelyekben szerepe volt egy kajmán-szigeteki és egy panamai offshore cégnek is – a harmadrendű vádlott cége több tízmillió eurós hitelt kapott az erőmű végül félbemaradt kivitelezésére, és ami miatt az MVM-et összességében tetemes kár érte.

Vallomásában K. László felidézte, hogy miniszterként vagy cégtulajdonosként már 1980 óta kapcsolatban áll az MVM-mel, amellyel a kétezres évek elején az orosz államadósság lebontásában játszott szerepe során is kötött szerződéseket. 

Az elmúlt évtized közepén az MVM többségi és a SC kisebbségi tulajdonában lévő Kárpát Energo Zrt. révén olyan üzleteket kötött, amelyek lehetővé tették volna Ukrajnából önálló vezetéken érkező gáz felhasználásával a tervezett vásárosnaményi erőműben az akkorinál olcsóbban villamos áramot előállítani, és azt a kommunális szektornak biztosítani. Kapitális hibának nevezte, hogy a megvalósítástól végül az MVM Kocsis István vezérigazgató leváltása után elállt, holott a mostani keleti nyitás jegyében a tervezett gázvezeték az orosznál kedvezőbb árú azeri, örményi gáz beszállítását is lehetővé tette volna.

A bíró ismertette K. Lászlónak a nyomozás során tett vallomásait, amelyek szerint többször is kijelentette: mindig is a magyar állam érdekeinek képviseletét tartotta szem előtt üzleti ügyeinek során. A nyomozóhatóság előtt azt is kifejtette, hogy az MVM-mel rendkívül bonyolult üzleti tranzakcióban tervezték az erőmű megvalósítását, és arról az MVM döntött, hogy milyen formában finanszírozza a beruházást hitelintézetek és projektcégek bevonásával. 

A Kaposvári Törvényszéken a hat vádlott kihallgatása a tervezett négy nap helyett három nap alatt lezajlott, így március 18-án tanúk meghallgatásával folytatódik az eljárás.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Ahmed H. még mindig Magyarországon van

Ahmed H. még mindig Magyarországon van

Mi lesz az év könyve?

Mi lesz az év könyve?

Diana lesz Harry herceg és Meghan Markle gyereke?

Diana lesz Harry herceg és Meghan Markle gyereke?

Újra magyar állampolgár lett a 101 éves magyartanárnő

Újra magyar állampolgár lett a 101 éves magyartanárnő

Újabb óriásbírságot szabott ki Brüsszel a Google-ra

Újabb óriásbírságot szabott ki Brüsszel a Google-ra

Komlón is közös polgármesterjelöltet állított az ellenzék

Komlón is közös polgármesterjelöltet állított az ellenzék