szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magas túljegyzésre a meghirdetett összeg felett értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú kötvényeket csütörtökön az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) az előzőnél magasabb, de a másodpiaci referencia hozamtól elmaradó aukciós átlaghozammal.

A 3 éves lejáratú kötvényt az ÁKK a megszokott 20 milliárd forintos összegben vitte aukcióra. A 16/D jelű, 2016. december 22-én lejáró papírra az elsődleges forgalmazók 60,7 milliárd forint ajánlatot nyújtottak be. Az ÁKK ebből a meghirdetett összegnél 5 milliárd forinttal nagyobb összeget fogadott el és 25 milliárd forintért értékesített kötvényt. 

Az aukción az előzőnél 2 bázisponttal magasabb 5,22 százalékos átlaghozammal kelt el a 3 éves kötvény, 4 bázisponttal a másodpiacon szerdán kialakult 5,26 százalékos referencia hozam alatt.

A megszokott 15 milliárd forintos összegben meghirdetett 18/A jelű, 2018, december 20-án lejáró öt éves kötvényre az elsődleges forgalmazók 38,452 milliárd forint ajánlatot tettek. 

A kötvényt az ÁKK 5 milliárd forinttal megemelt összegben, 20 milliárd forintért értékesítette az előzőnél 10 bázisponttal magasabb, 5,77 százalékos átlaghozamon, a papír 5,79 százalékos szerdai referencia hozama alatt.

A 23/A jelű 10 éves lejáratú kötvényt 10 milliárd forintért hirdette meg az ÁKK és a magas, közel négyszeres túljegyzésre ennek másfélszeresét, 15 milliárd forintot értékesítette jelentős, 14 bázispontos hozamemelkedéssel. 

A 6,44 százalékos aukciós hozam 3 bázisponttal maradt el 10 éves kötvény szerdai 6,47 százalékos másodpiaci referencia hozamától.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kampánytanácsadójának és rappereknek is kegyelmet adott elnöksége utolsó óráiban Donald Trump

Kampánytanácsadójának és rappereknek is kegyelmet adott elnöksége utolsó óráiban Donald Trump

Rejtett üzenetet tetetett a Fehér Ház weboldalára Joe Biden, több új funkció is érkezett

Rejtett üzenetet tetetett a Fehér Ház weboldalára Joe Biden, több új funkció is érkezett

SZFE-hallgatók: Érezhető a bosszúvágy az egyetem blokádjáért

SZFE-hallgatók: Érezhető a bosszúvágy az egyetem blokádjáért