Varga Szabolcs
Varga Szabolcs
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Recessziós környezetben, amikor a szokásosnál is jelentősebb az árverseny, a húshamisítási esetek is gyakoribbak – mondta a hvg.hu-nak Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. A magyar lóhúsbotrány azonban szerinte nem okoz hátrányt a tisztességes magyar szereplők számára.

A tavaly hazánkban kikötött átcímkézett húsokról nem lehetett egyértelműen megállapítani, hogy miből készültek, mert az ellenőrzéseket megelőzően már megették azokat. Aztán a sorozatos európai botrányok után bebizonyosodott, hogy a magyarok is eszik a lovat, tudtuk nélkül. Ezekben az esetekben azonban, félrevezetett vállalkozók és megtévesztett kereskedők láncán keresztül kerültek magyar asztalra a kérdéses eredetű ételek.

A Nébih hétvégi razziája a magyarországi élelmiszer-ellátó üzemben azonban arról tanúskodik, hogy ezúttal magyar kezek nyomán került a lóhús marhahúsként a csomagolásba, majd az angliai áruházak polcára. A Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke, Éder Tamás a hvg.hu megkeresésére elmondta, hogy a magyar húsiparnak köztudomásúlag van egy fehérgalléros bűnözői köre, mely felelőssé tehető a hasonló csalásokért. Az ágazat egy része mély morális válságban van – véli Éder, aki a Csányi Sándor tulajdonolta Bonafarm-csoportnak is vállalati kapcsolatokért felelős és PR-igazgatója, és ennek szerinte komoly következményei vannak a legális szereplőkre is.

A morális válságon kívül a recessziós környezet is kiváltó ok, hogy ilyen esetek előfordulhatnak. A szoros árverseny miatt, hogy versenyképességüket megőrizzék, arra kényszerülnek, hogy vállalják a minőségromlást is, és megvásárolnak olyan, irreálisan olcsó alapanyagot is, amit normális esetben nem tennének meg. „Elvesztették egészséges gyanúérzetüket, csak hogy a piaci versenyben képesek legyenek fennmaradni” – magyarázza Éder.

A kipattant botrány azonban nem okoz majd jelentős változásokat a magyar piacon, illetve a magyar hústermékek külföldi megítélésében sem – véli a Hússzövetség elnöke. Véleménye szerint olyan minimális mennyiségről van szó (40 kg), ami elhanyagolható mennyiség. A korábban említett piaci nyomás miatt Európa-szerte elszaporodtak a hasonló visszaélések, amik közül nem emelkedik ki a jelenlegi eset sem.

Ahogy azt korábban megírtuk, a múlt héten jelentette be a brit Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA), hogy gyanús magyarországi hússzállítmányt vont ki a forgalomból. Tájékoztatása szerint mintegy száz kilogrammnyi hamisan címkézett, kockázott lóhús érkezett Magyarországról és a termékből körülbelül negyven kilót adtak el Liverpoolban és Prestonban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hétfőtől a közműszolgáltatóknál is szünetel a személyes ügyintézés

Hétfőtől a közműszolgáltatóknál is szünetel a személyes ügyintézés

Megindult az orosz dezinformáció a nyugati vakcinák ellen

Megindult az orosz dezinformáció a nyugati vakcinák ellen

Mit csináltak 350 éve egy gyilkos járvány ellen?

Mit csináltak 350 éve egy gyilkos járvány ellen?