szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jegybank szakértői ma publikált inflációs jelentésükben már elfogadják, hogy az államkincstártól összejön az eredetileg tervezett 80 milliárd forintnyi tranzakciós illeték. Ennek érdekében azonban lépéseket kell tenni, a Nemzetgazdasági Minisztérium erre ígéretet is tett, amit a jegybank el is fogadott. Elképzelhető, hogy a nyugdíjak sem mentesülnek a tranzakciós illeték alól?

A jegybank szakértői ma publikált inflációs jelentésükben már elfogadják, hogy az államkincstártól összejön az eredetileg tervezett 80 milliárd forintnyi tranzakciós illeték – írja a Portfolio.hu. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) előrejelzése szerint 2013-ban 2,9 százalék lehet a költségvetés GDP-arányos hiánya. "Egyenlegvárakozásunkat együttesen 0,3 százalékkal javította, hogy egyrészt a korábban feltételezettnél lassabban teljesedik ki a munkahelyvédelmi akcióterv hatása, másrészt a 2012-es adatok szerint az önkormányzati alrendszer a vártnál gyorsabban és erőteljesebben igazította ki egyenlegét" – fogalmaz az MNB inflációs jelentése. "További 0,2 százalékos egyenlegjavulást okoz, hogy a 2012. decemberi jelentéshez képest a kincstári tranzakciós illetékből mintegy 60 milliárd forintnyi többletbevételt feltételezünk. Ennek realizálásához azonban kormányzati intézkedés szükséges" – olvasható a jelentésben.

Ennek értelmében a jegybank elfogadja azt, hogy a Magyar Államkincstárhoz befolyik az eredetileg tervezett 80 milliárd forint, ennek érdekében azonban kormányzati lépésekre lesz szükség. Az inflációs jelentést bemutató tájékoztatón az ezzel kapcsolatos kérdésre az MNB részéről azt válaszolták, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékesei ígéretet tettek arra, hogy elmaradás esetén lépnek az államkincstári illetékbevételek növelése érdekében.

Ha az NGM mindenképp tartani szeretné a 80 milliárdos bevételt, akkor több opció lehetséges. Vagy növeli az államkincstári tranzakciókra vonatkozó kulcs mértékét, vagy kiszélesítik az illetékköteles államkincstári tranzakciók körét (vagyis az adóalapot növelik), megszüntetik bizonyos tranzakciók mentességét (pl. nyugdíjak). Esetleg még az is szóba kerülhet, hogy a kettőt együtt alkalmazzák. Mindhárom lehetőség azonban politikailag nehezen vállalható, ugyanakkor a kormány dönthet úgy is, hogy tovább növeli a kereskedelmi bankokra kirótt illeték mértékét – jelenleg 2, illetve 3 ezrelék (készpénzfelvétel esetén) –, vagy más területeken alkalmaz megszorításokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karikó Katalin már védett lehet a koronavírussal szemben

Karikó Katalin már védett lehet a koronavírussal szemben

Belebukott a holland kormány a családtámogatási botrányba

Belebukott a holland kormány a családtámogatási botrányba

Újabb hadgyakorlatot tartott az iráni Forradalmi Gárda

Újabb hadgyakorlatot tartott az iráni Forradalmi Gárda