szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Matolcsy legújabb unortodox Wunderwafféje máshol már bizonyítottan kudarcot vallott. Ő és főnöke azonban nem az aprómunkában hisznek, hanem a problémák nagy részét egyetlen húzással megoldó varázslatokban – írja a Véleményvezér blog.

"Alig egy hónappal a jegybankelnöki pozíció átvétele, és alig pár héttel azután, hogy az MNB-ben leszámolt az ellenforradalmi sejtekkel, Matolcsy György már be is jelentette az újabb Wunderwaffét. A mostani változat annyival jobb, mint néhány előző, hogy közvetlen kár várhatóan nem származik belőle, eredménytelennek azonban éppen olyan eredménytelen lesz, mint a tündérmese többi intézkedése" – írja a Véleményvezér blog.

"Matolcsy György, akárcsak főnöke, imádja a csodafegyvereket. Ők nem az aprómunkában hisznek, hanem a problémák nagy részét egyetlen húzással megoldó varázslatokban. Ennek megfelelően meg is vetik a részletekkel való szöszölést, és mindig valami nagyon nagyot akarnak dobni. Így van ez Matolcsy György tegnapi bejelentésével is. Nem adnak a bankok hiteleket? Majd akkor mi adunk nekik pénzt, és fognak!

A magyar gazdaság problémái azonban sokkal összetettebbek annál, semmint hogy egy ilyen lépés bármilyen észrevehető hatással bírjon. Először is kezdjük a legfontosabbal: Magyarországon a kkv-szektorban elsősorban nem hitelkínálati, hanem hitelkeresleti probléma van. A néhány forrásbőséggel megáldott magyar bank hitelezési vezetői egytől-egyig amiatt panaszkodnak, hogy szívesen adnának ők hitelt, csak hát nincsen kinek. Nincs kinek, mert a magyar kkv-k a padlón vannak, nyakig eladósodtak, és az utolsó dolog, amire szükségük van, egy újabb hitel. A másik részük pedig egyszerűen nem talál olyan növekedési lehetőséget, amit hitellel kellene finanszírozni. De hogyan is találna, ha az ország hosszú évek óta a lejtőn van, és a teljesen kiszámíthatatlan gazdaságpolitika (Matolcsy György főműve) a béka feneke alá szorította a beruházások szintjét?" – kérdezi a blog. A teljes bejegyzést itt olvashatja!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!