szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem tapasztaltak rendellenességet a japán légi közlekedési hatóságok azon a Boeing 787-es Dreamliner utasszállító gépen, amelynek januári kényszerleszállását követően a típus összes darabját időlegesen kivonták a forgalomból.

Az All Nippon Airways légitársaság gépének kedden zárult le a földi átvizsgálása. A japán hatóságok nem bocsátkoztak becslésekbe arról, hogy a Dreamlinerek mikor térhetnek vissza a forgalomba. A  következő napokban kielemzik az akkumulátortűz miatt kényszerleszállást végrehajtott gépen elvégzett tesztek során felvett adatokat - közölték. 

Ezzel párhuzamosan a Boeing kedden juttatta el a japán hatóságokhoz az akkumulátorhibákkal kapcsolatos legfrissebb vizsgálatának adatait. A cég állítása szerint sikerült kijavítani a korábbi hibákat, így azt remélik, hogy a 787-esek április közepén újra repülési engedélyt kaphatnak. 

Az amerikai vállalat korábban már bejelentette, hogy habár a hiba pontos okát nem találták meg, a felmerült akkumulátorproblémák mind a 80 lehetséges forrását orvosoló átalakítást dolgoztak ki a géphez.

A 787-esekkel az év elején több váratlan esemény történt. Két esetben az akkumulátorok túlmelegedése okozott elektromos tüzet, másik két alkalommal pedig üzemanyag-szivárgást észleltek a típusnál. Ez utóbbi hibával kapcsolatban a japán hatóságok már korábban lezárták a vizsgálatukat, megoldottnak tekintve a kérdést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!