szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Emelkedtek az élelmiszerárak globálisan márciusban az előző hónaphoz képest az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) csütörtökön közzétett elemzése szerint. Ennek oka a tejtermékek árnövekedése volt, miközben nem változott a gabonatermékek ára.

A szervezet által minden hónapban kiszámított élelmiszerár-index márciusban 212,4 pont lett, 1 százalékkal emelkedett a februári 210,7 ponthoz képest. A februárral záródott négy hónapban az index a 210-212 pontos sávban mozgott, miután a nyári hónapokban felugrott a mutató, mert szárazság tizedelte a gabonatermést az Egyesült Államokban és más fontos termelő országokban.

Az arab országokban a 2011 tavaszán kitört zavargások idején a mutató 238 pont volt. Az indexet egy szemes terményeket, olajos magvakat, tejtermékeket, húsféléket és cukrot tartalmazó élelmiszerkosár árának változása alapján határozzák meg a FAO szakértői.

A nemzetközi szervezet márciusban ismertetett előrejelzése szerint az idén fellendül a globális gabonatermés, 2,309 milliárd tonnát takarítanak be, 3 millió tonnával többet a tavalyinál.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!