szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A fiatalok körében a munkanélküliség néhány válságtól sújtott országban meghaladja az ötven százalékot, ezért Angela Merkel német kancellár átmeneti időre szóló nyugdíjszabályokat vezetne be az Európai Unióban, melyek korkedvezményes nyugdíjba menetelt tennének lehetővé.

Az Európai Uniónak a növekvő fiatalkori munkanélküliség enyhítésére részt kellene vállalnia a korhatár előtti nyugdíjazás lehetőségének a finanszírozásában, legalábbis határozott időre szólóan, amíg a válság enyhül – mondta Angela Merkel német kancellár egy hétfő munkaerő-piaci konferencián Berlinben.

Az idősebbek korhatár előtti nyugdíjba menetelét Merkel kombinálná annak a kötelezővé tételével, hogy a vállalatoknak a felszabaduló pozíciók betöltésére fiatalokat kellene alkalmazniuk. Ez az eszköz Németországban nem új: Merkel szerint néhány évre az EU-ban is be lehetne vezetni.

Kritikusok szerint ez a megoldás azzal jár, hogy a cégek leépítik a drágább munkahelyeket: az idősebb munkavállalókat elküldik, és helyettük fiatal, olcsó munkaerőt állítanak be.

Az EU-tagállamok januárban döntöttek arról, hogy a 2014-2020 közötti költségvetési periódusban 6 milliárd eurót a fiatalkori munkanélküliség elleni harcra szánnak. Merkel szerint nem is az a legfontosabb kérdés, hogy mennyi pénzt költenek el erre a célra, hanem hogy hatékonyan költsék el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egymilliárd forint a nevében is különleges Bugatti Chiron Les Legendes Du Ciel

Egymilliárd forint a nevében is különleges Bugatti Chiron Les Legendes Du Ciel

Az Európai Unió leszerződik 160 millió vakcinára a Modernával

Az Európai Unió leszerződik 160 millió vakcinára a Modernával

Magyar cukrász maszkos Mikulásának sikeréről ír a Reuters

Magyar cukrász maszkos Mikulásának sikeréről ír a Reuters