szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szövevényes, de felderíthető, hogyan működnek, és hogyan szivattyúznak ki dollármilliárdokat a gazdaságokból az offshore cégek és hálózatok – leginkább ezt bizonyítja az az amerikai cikksorozat, aminek közlésébe az atlatszo.hu is beszállt. Itt a második rész.

A washingtoni központú ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists – Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma) vezetésével összeállított újságírócsapat a Wikileaks-táviratoknál is nagyobb adatmennyiséget halmozott fel többezernyi offshore cég viselt dolgairól, hogy több hónapnyi munka végén a nyilvánosság elé tárja e vállalkozások rejtélyes világát.

Az első rész orosz oligarchás és maffiózós fejezete után most Michael Hudson, Stefan Candea és Marina Walker Guevara cikkével folytatódik az OffshoreLeaks-sorozat. Az Átlátszó ezúttal a karibi offshore kapcsolatok világába enged bepillantást, főként a Commonwealth Trust Limited (CTL) nevű Brit Virgin-szigeteki vállalkozásra fókuszálva.

Offshore: szellemvilág
©

A CTL szakmányban kreálta a gazdasági társaságokat és pénzügyi alapokat a karibi adóparadicsomban, míg nem 2008-ban egy londoni fedezeti alapnál az a gyanú támadt, hogy e cégen keresztül csőbe húzták az egyik ügyfelüket. A City szakembereinek érdeklődésére azonban a CTL nem tudta pontosan megmondani, hogy kik állnak az általa alapított offshore cégek mögött.

A nyomozás során kiderült, hogy a CTL 23 olyan offshore cég létrehozásában vett részt, amelyek nagy valószínűséggel több százmillió dolláros orosz adócsalási ügyletet menedzseltek. A videós illusztrációval és részletesen megírt történetről bővebben itt olvashat.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Visszatértek Kínába a Kanadának kölcsönadott óriáspandák, mert a járvány miatt veszélybe kerültek

Visszatértek Kínába a Kanadának kölcsönadott óriáspandák, mert a járvány miatt veszélybe kerültek

Ha így haladunk, a digitális világ reformálja meg az egészségügyet

Ha így haladunk, a digitális világ reformálja meg az egészségügyet

Kigyógyult a koronavírusból Böjte Csaba

Kigyógyult a koronavírusból Böjte Csaba