szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mi vár a bt.-re 2014-ben, mit kell tennünk az 1 százalékunkkal, kinek kell illetéket fizetni – többek között ezekkel a témákkal foglalkozik az Adózóna a héten.

A Magyar Közlöny 31. számában kihirdették az új polgári törvénykönyvet, amely 2014. március 15-én lép majd hatályba. Az új törvénykönyv a jogalanyiság szempontjából egységesen kezeli a gazdasági társaságokat, azaz valamennyi gazdasági társaságot jogi személynek tekinti. Eltérően tehát a jelenleg hatályos szabálytól, a közkereseti társaság és a betéti társaság is jogi személynek fog minősülni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy megszűnne a tagok mögöttes felelőssége a kkt.-ben, illetve a bt. beltagja esetében. Az Adózóna cikkében bemutatja, milyen módosításokat tartalmaz az új Ptk. a közkereseti társaságra és a betéti társaságra.

Évről évre tapasztalható, hogy az adófizetők egy része – ki tudja miért – nem használja ki, hogy a befizetett adója kétszer 1 százalékának felhasználásáról saját belátása szerint dönthet. Most még nem késő, ha valaki ezt elfelejtette volna, a rendelkezőnyilatkozatot akár a bevallástól függetlenül is eljuttathatja az adóhatósághoz. Érdemes azt is tudni, hogy a rendelkezőnyilatkozat adótitoknak minősül, különleges védelmet élvez, abba illetéktelen személy nem tekinthet be. Rendelkezése miatt a magánszemélyt hátrány nem érheti, utólagos zaklatással nem kell számolnia. Az eljuttatás módszerétől függetlenül az adóhatóság külön kezeli a rendelkező magánszemély és a kedvezményezett adatait.

A 2013. év január 1-jétől hatályba lépett törvénymódosítások egyike megszüntette a takarékbetét ajándékozásának, öröklésének illetékmentességét, de ez nem érinti az egyenes ági rokonok közötti ajándékozás, öröklés mentességét az illeték alól. A korábbi szabályozás lehetővé tette, hogy ha bármely magánszemély egy másik magánszemély lakossági bankszámlájára utalt át a pénzt, akkor az illetékmentes, míg ha készpénzben adta volna át, vagy a készpénzt a másik bankszámlájára fizette volna be, akkor az illetékköteles volt, ha a 150 ezer forintot meghaladta. Így azután a számlaátutalások révén történő bármilyen összegű ajándékozás, illetve a lakossági bankszámlán lévő követelés öröklése révén bárki elkerülhette az illetékfizetési kötelezettséget. Ez most már nem lehetséges, fő szabályként az ingó ajándékozása, öröklése esetén a vagyonszerzőnek 18 százalék illetéket kell fizetnie. Az Adózóna szakértője összefoglalja a tudnivalókat.

Kis túlzással igaz, hogy ami után 27 százalékos szociális hozzájárulási adót kell fizetnünk, az után – figyelembe véve a törvény járulékfizetésre vonatkozó egyéb szabályait – egyéni járulékot is kell lerónunk. Árnyalatnyi különbségek azonban akadnak, melyekre nem haszontalan újólag felhívni a figyelmet. Az Adózóna csütörtöki cikkéből kiderül, mivel érdemes még tisztában lenni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tüntetéseket szerveznek szerdára Navalnij támogatói

Tüntetéseket szerveznek szerdára Navalnij támogatói

Hétfőtől új menetrend lesz a BKK-nál

Hétfőtől új menetrend lesz a BKK-nál

Műemléki felújításokat díjaztak

Műemléki felújításokat díjaztak