szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A régóta döntően dohánytermékek értékesítéséből élő trafikosoknak felajánlják a pályázatok újraértékelését – közölte Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár pénteken. A szerkesztőségünkbe érkezett levelek alapján úgy gondoljuk, jelentkezőkben nem lesz hiány.

Sebestyén Lajos 18 éve foglalkozik dohányárusítással Hajdúszoboszlón. „Dohány mellett árultunk még újságot, szeszes italokat, de a forgalom 70 százalékát a dohánytermékek árusítása teszi ki, úgyhogy a bolt e nélkül biztos csődbe megy. Ez volt városunk egyetlen ilyen jellegű boltja. Akik megkapták a jogot, sosem foglalkoztak dohányárusítással, sőt nagy részük még csak nem is kereskedő.”

„Családi vállalkozásként üzemeltetünk egy trafikot, dohány-, lottó- és újságárusítással foglalkozunk” – írta szerkesztőségünknek egy szintén bolt nélkül maradt pályázó. „A bevételünk 40 százaléka származik a dohánytermékek eladásából. A pályázatban kiírt feltételeknek maximálisan megfeleltünk. Sok eddigi nyertessel ellentétben rendelkezünk saját üzlethelyiséggel, szakmai végzettséggel, több éves tapasztalattal, helyi lakosok vagyunk. Nem értem, mi alapján utasították el a pályázatunk.”

Minden Mészáros nyert

Egy szentesi levélíró azt állítja, náluk a bírálóbizottságnak meg kellett szavaznia minden Mészárost. "Ők ugyanis a Hunor Coop Zrt. tulajdonosi köre Szentesen, ami azzal jár, hogy ők itt az atyaistenek"  – írta, majd hozzátette: van olyan nyertes, aki egyszerűen azért volt sikeres, mert szintén így hívják, de az említett társasághoz nincs köze. "Csak viccből adta be a pályázatot, mint egy lottószelvényt, és most nem tud vele mit kezdeni. Most ott a koncessziós jog, amit valakivel meg kell osztania, mert gőze sincs az egészről.”

©

„Szakmai alapokon nyugvó méltányos döntések születtek a trafikpályázatok elbírálásánál – jelentette ki Lázár János. Véleménye szerint mintegy kétszázra tehető az olyan kisvállalkozások száma, amelyek bevételének kétharmadát dohányáru és a hozzá kapcsolódó termékek eladása adja, az e mellett alkoholt is forgalmazó vállalkozások száma pedig további néhány száz lehet. Lázár úgy gondolja, hogy ezek jelentős része kapott koncessziót, ennek ellenére Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió 180 perc című műsorában közölte: a kormány keresi a jogi lehetőséget arra, hogy azok a trafikosok, akik eddig dohánytermék-kiskereskedelemből éltek, ne veszítsék el megélhetésüket.

„Dohányáruüzletem Kapuváron családi vállalkozásként működik, 17 éve. Kapuvári lakos vagyok születésem óta. Ez az első és idáig egyetlen főállású munkám" – írja Horváth Gábor, aki nem nyert koncessziót. Két alkalmazottat foglalkoztat tizenhárom éve, nyolcórás munkaviszonyban. A pályázatok újraértékelésével szintén élni kívánó olvasónk árbevételének 85-90 százaléka dohányáru és az ahhoz kapcsolódó termékekből áll.

„Így nehéz előnyhöz jutni”

Székesfehérváron a Földhivatal vezetője, Holczheim Gábor és családja hét koncessziót nyert. „Példaként említem a családtagok közül az anyóst, aki 70 éven felüli, Montskó Lajosnét, aki kettő – ismert, hogy 20 évig tartó – koncessziót nyert. Kívánom, hogy éljen még 20 évig, de nem értem, hogy egy 70 feletti nőnek hogyan lehetett koncessziót nyerni. Időközben a listán a Holczheim-család érdekeltségében felfedeztem még 3 települést (Polgárdi, Sárszentmihály, Seregélyes), ahol szintén nyertek 3 jogot. Szóval ez a család alapos támogatást kapott az államtól munkahely formájában, nevezetesen a fehérvári dohánykereskedelem körülbelül tíz százalékát” – írja egy fehérvári lakos.

©

„Mikor meghirdették a koncessziós pályázatokat, azt ígérték, hogy tartós munkanélküliek, kis családi vállalkozások, gyesről visszatérő kismamák és hasonló sorsú emberek előnyben lesznek. Ehhez képest a pályázati pontrendszerben a tartós munkanélküliek plusz két pontot kaptak! Hát így nehéz nagy előnyre szert tenni” – írja Osváth Zoltán miskolci pályázó. Miskolcon 81 koncesszió volt, ebből tizenkettőt kapásból Takács Gábor fideszes képviselő családja vitt el. Felesége, aki egy vállalkozás ügyvezetője – tehát nem munkanélküli és nem is rászoruló – négyet, anyósa, aki nőgyógyász, szintén négyet, végül testvére is négyet.

"A következő nyolcat Nánási Kocsis Norbert fideszes képviselő felesége és anyósa kapta. Felesége fogorvos, anyósa nyugdíjas tanárnő. Sebestyén Péter, kinek édesapja a fideszes Sebestyén László, csak egy koncesszióhoz jutott." – írja miskolci olvasónk, és hozzáteszi, hogy valószínűleg nem csak miskolci jelenségről van szó, a pályázatok több mint a felét jól menő vállalkozók, ügyvédek, politikusok hozzátartozói nyerték. „Akkor hol vannak a munkanélküliek, kismamák?” – teszi föl a kérdést. „Javasolnám, hogy ezeknek az embereknek a nem nyert 1400 településen még adjanak egyet-kettőt. Kíváncsi lennék, milyen kedvvel mennének például Bódvalenkére árulni” – írta meg lapunknak Oshváth Zoltán.

Szeretné, ha Orbán Viktor és Lázár János újraértékeltetné a pályázati anyagát? Régi trafikos? Üzleti bevétele háromnegyede a dohány-kiskereskedelemből származik? És mégsem nyert? Akkor írja meg az [email protected] címre nevét, röviden a történetét, és hogy hol pályázott jogosultságra. Szeretnénk felmérni, hogy mekkora az igény az újraértékelésre, mert már eddig is, minden felhívás nélkül nagyon sok érdeklődő levelet kaptunk a témában.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MLS: A Seattle lett a bajnok

MLS: A Seattle lett a bajnok

Tüntetést szervez a Párbeszéd a normafai fakivágások ellen

Tüntetést szervez a Párbeszéd a normafai fakivágások ellen

Elmenekült az országból a lemondott bolíviai elnök

Elmenekült az országból a lemondott bolíviai elnök

Kézikönyv készült a romákkal foglalkozó papoknak, egyházi és civil szakembereknek

Kézikönyv készült a romákkal foglalkozó papoknak, egyházi és civil szakembereknek

Putyin elindította az Afrika-hadműveletet

Putyin elindította az Afrika-hadműveletet

Kiszivárgott, milyen Galaxy S11-eket dob majd piacra a Samsung

Kiszivárgott, milyen Galaxy S11-eket dob majd piacra a Samsung