szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A havi szinten harmadik hónapja javuló tendenciát mutató ipari termelési adatok alapján az MTI-nek nyilatkozó elemzők arra számítanak, hogy a második negyedévtől az ipar kibocsátása már éves összevetésben is elérheti vagy meghaladhatja a tavalyi szintet.

A Központi Statisztikai Hivatal kedden közölt adatai szerint az ipari termelés 2,9 százalékkal maradt el márciusban az egy évvel korábbitól, az előző hónaphoz, februárhoz képest azonban 0,4 százalékkal nőtt a januári 3,1 és a februári 0,1 százalékos emelkedés után. 

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője hangsúlyozta, hogy márciusban is folytatódott az előző hónapok trendje, vagyis éves összevetésben a hazai ipar még kevesebbet termel, de az idén már hónapról hónapra javulnak az eredményei. Hozzátette: mindez azt jelzi, hogy a feldolgozóipar még mindig nem került ki abból a mély gödörből, amelybe a múlt év utolsó negyedében került, bár a kilábalás már megindult. 

A szakértő úgy véli, hogy a második negyedévben az ipari termelési adat éves szinten nulla körül lehet, a második félévtől pedig már pozitív éves adatok várhatók, azaz negyedévről negyedévre javulhat az ipar teljesítménye. Török Zoltán 2013-ban az ipar 1 százalék körüli éves növekedésével számol.  

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a már harmadik egymás utáni hónapban bővülést mutató ipari termelés kifejezetten biztató arra nézve, hogy a magyar gazdaság nagy eséllyel kikerülhetett a technikai recesszióból. A szakértő arra számít, hogy áprilistól kezdve bázishatások miatt már éves összehasonlításban is növekedhet az ipari termelés. Véleménye szerint a kilátásokra nézve biztató, hogy a német bizalmi indexek bár megtorpantak, azonban jóval a tavaly őszi szint felett tartózkodnak. 

Az elemző arra számít, hogy az idén az Audi új győri üzemének év közepére tervezett indulásával, a Mercedes- és az Opel-üzemek kapacitásának felfutásával, továbbá bázishatások miatt, és az év második felétől várhatóan javuló külső kereslet mellett 3-3,5 százalék körül növekedhet az ipar kibocsátása. Suppan Gergely megjegyezte, hogy a hazai ipari termeléssel szemben csalódást okozott a cseh ipari termelés, ahol a várt 4,5 százalékos visszaesés helyett 6 százalékkal csökkent a kibocsátás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lefilmezték, ahogyan autó csapódik az M7-esen a közútkezelő nagy sárga dobozába

Lefilmezték, ahogyan autó csapódik az M7-esen a közútkezelő nagy sárga dobozába

Új funkciót kap a Google Térkép, segíthet a helyi vállalkozásoknak

Új funkciót kap a Google Térkép, segíthet a helyi vállalkozásoknak

Megéri többet fizetni a 16 GB-os idei MacBook Próért? Videón a (kissé meglepő) eredmény

Megéri többet fizetni a 16 GB-os idei MacBook Próért? Videón a (kissé meglepő) eredmény