szerző:
hvg.hu

Független tőle a kormány, és nem kell tőle félteni a demokráciát – mondta Csányi Sándor, az OTP vezérigazgatója az Origónak adott interjújában. Csányi azt mondta, nem mondható Orbán "szövetségesének", és csak korlátozottan tudja befolyásolni a döntéseket, a miniszterelnökkel bár sok mindenben egyetértenek, nem mindig kap lehetőséget arra, hogy elmondja a véleményét.

"Nem kell tőlem féltenie a demokráciát senkinek, azt én magam féltem inkább az ilyen emberektől" – mondta Csányi Sándor, az OTP vezérigazgatója az Origónak adott interjújában azzal kapcsolatban, hogy Lázár János korábban az országot behálózó magyarnak tűnő bank vezetőjéről beszélt.

Mint mondta, sokat dolgoztak egy, a térségben is sikeres bank létrehozásáért, más céluk nem volt, semmilyen hatalmat nem akartak megszerezni, ennek érdekében semmilyen struktúrát nem építettek fel. "Akik így nyilatkoznak, azok ezeket a sikereket irigylik tőlünk, és azt, hogy ezt az utat viszonylag következetesen végigjártuk" – mondta Csányi.

©

Orbán Viktor miniszterelnökkel való kapcsolatairól azt mondta, a kormányalakítás során nem kérdezték meg, és nem ő javasolta a korábban az OTP-ben dolgozó Pintér Sándort. "Amit én biztosan tudok, hogy tőlem független a kormány" – jelentette ki.

"Sok dolog van, amiben Orbán Viktorral azonos véleményt vallok, de van néhány, amiben nem értünk egyet" – mondta Csányi, aki megjegyezte, van, amikor kap lehetőséget arra, hogy elmondja a véleményét, de van, amikor nem, a devizahitelek végtörlesztését például a hírekből tudta meg ő is.

Nem ellenséges a viszony Orbánnal

Arról, hogy Orbán szövetségese lenne, Csányi azt mondta, szövetségek azonos rangú felek között köttetnek, a miniszterelnök viszont olyan hatalmi eszközökkel rendelkezik, amelyeket az ő lehetőségei meg sem közelítenek. "Ilyen értelemben nem lehet szövetségről beszélni, de ellenséges viszonyról sem" – tette hozzá.

Mint mondta, ha valaki sokáig van jelentős gazdasági pozícióban a gazdaságban és próbál mindenkivel korrekt lenni, annak kialakul egy kapcsolatrendszere. "Ezen keresztül nyilvánvalóan lehet befolyásolni döntéseket, de azért ez korlátozott lehetőség" – mondta.

Simicska Lajoshoz, a Közgép Zrt. vezetőjéhez fűződő viszonyáról Csányi elmondta, semmiféle összeütközésük nem volt, az érdekeik nem keresztezik egymást. "Én nem mozgok az ő piacán, építőipari területen nem vagyok aktív befektető, sem mint magánember, sem mint OTP. Nincs felület, ahol szembekerülhetnénk egymással" – mondta.

©

A kormány politikájáról azt mondta, gazdasági vonatkozásban történt néhány lépés, ami szokatlan, de a Fidesz igen nagy költségvetési hiánnyal vette át a kormányzást. "Kétségtelen, hogy nagyon sok váratlan intézkedés következett be, ami gyakran érzékenyen érintette a befektetőket. Kialakult egyfajta bizalmatlanság. A bizalmat ezért újra kell építeni" – mondta Csányi, aki szerint kicsit kiszámíthatatlan helynek van elkönyvelve Magyarország, ahol az adó duplázódhat, vagy meglévő szerződésekbe bele lehet nyúlni. "Ezek fontos dolgok, és a kormány talán nem számolt vele, hogy a bizalmat nagyon könnyű elveszíteni, és hosszú idő kell ahhoz, hogy visszaépítsük" – mondta.

Van egy "fekete folt" Matolcsy életrajzában

A bankok terheiről szóló megállapodás korábbi felrúgásáról Csányi megjegyezte, "ez egy fekete folt [Matolcsy] életrajzában. Vagy máséban, attól függ, hogy ki döntött". "Az is baj volt, hogy felrúgták a megállapodást, de még nagyobb baj volt az én szememben, ahogy ezt tálalták. Majdnem nekünk kellett szégyellni magunkat, hogy a kormány felrúgott egy megállapodást. Voltak olyen kommentek, hogy a bankok hozzászoktak az egyoldalú szerződésmódosításokhoz. A stílus mindig mutat valamit előre, és remélem, hogy ezt most rosszul mutatta" – mondta Csányi.

Ennek ellenére Csányi bizakodó a most már Matolcsy vezette MNB növekedési hitelprogramjával kapcsolatban. "Még csak az elején tartunk, mi pedig aktívak leszünk. Ezzel együtt ennek a programnak a nyertese a kkv-k mellett az OTP lesz" – jelentette ki Csányi, aki hozzátette, ez a kétszer 250 milliárd még kevés ahhoz, hogy növekedési boomot csináljon, de lehet ennek még folytatása is, ahogy erről a jegybank vezetése korábban beszélt is.

Az OTP terveiről Csányi elárulta, keresik az új piacokat is, és messzebbre is néznek, mint a régió. Az árfolyamgát szerinte túl bonyolultan volt megfogalmazva, de még keresik az okát, hogy miért nem volt népszerűbb. Az önkormányzati adósságkonszolidációról azt mondta, egy hónapon belül lezárhatják az egyeztetéseket. Az esetleges céges végtörlesztésről azonban közölte, "biztosan nem lesz", bár a mai világban semmi sem biztos, de azt gondolja, hogy ez nem jön számításba.

"Rossz hírem van azoknak, akik a visszavonulásomra várnak. Nincs olyan tervem, hogy befejezem" – mondta Csányi Sándor, aki az idén hatvanéves.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Magyar győzelem Szlovénia ellen a férfi kézilabda Európa-bajnokságon

Magyar győzelem Szlovénia ellen a férfi kézilabda Európa-bajnokságon

Bújtatott reklámmal bombázzák a tiniket egy magyar websorozatban

Bújtatott reklámmal bombázzák a tiniket egy magyar websorozatban

Ha van önnél otthon ilyen tűzijáték, meg ne gyújtsa

Ha van önnél otthon ilyen tűzijáték, meg ne gyújtsa

Levették Pokorni nyilas nagyapjának nevét a XII. kerületi turulszoborról

Levették Pokorni nyilas nagyapjának nevét a XII. kerületi turulszoborról

Szó szerint maga alá temetett a hó egy kanadai várost

Szó szerint maga alá temetett a hó egy kanadai várost

Egészen elképesztő történetek a budapesti dokufilmfesztiválon

Egészen elképesztő történetek a budapesti dokufilmfesztiválon