szerző:
Krisztián Veronika
Tetszett a cikk?

Úgy tűnt, hogy kimegy a divatból, de ma már a trendik, a konzervatívok és a csórók is ugyanolyan elánnal fogyasztják. Nem vitás, a fröccs és a limonádé se működne nélküle. A szikvíz újra beköltözik a magánháztartásokba, és megvan a szódások új generációja is.

Bár egy ideig úgy tűnt, az ásványvíz múlt időbe teszi, az aktuális retróhullám és az itallapon szereplő fröccs és limonádé a szódát is visszahozta a vendéglátásba. Még a legjobb pesti éttermekben is megtalálható a szóda: sőt új, elegáns üvegpalackokat is látni. 

Vidéki településeken kevésbé volt érezhető az a törés, ahogyan az ásványvíz terjedésével csökkent a szóda iránti kereslet. Ezekben a kisvárosokban, kisebb-nagyobb falvakban még ma is az járja, hogy a szódás felmarkolja a kerítésre kikészített aprót, az üres szifonokat pedig kicseréli telire. A nagyvárosokban az ásványvízzel szembeni árelőnye hozhatja vissza a szódát a mindennapokba. Az ökoháztartásokban és a tudatos vásárlóknál pedig az, hogy a szódabiznisz nem termel szemetet, nincs baj az üres petpalackokkal. 

De ki csinál Pesten szódát? 

Kiss László a Hunyadi téri piacnál rendel. Az „üzem” 50 éve működik egy régi bérház belső udvarában. Az eredeti tulajdonos 1994-ban nyugdíjba vonult, a helyiséget az idősebbik Kiss László vette meg. A fia ma négy embernek ad munkát. A megszépült Hunyadi tér az egyetlen autentikusnak ható pesti kofasorral eleve mini-Párizs benyomását kelti, egy szódás a „sarkon” passzol a miliőhöz. 

Levehető a platóról
©

Ifj. Kiss eredetileg kézilabdaedzőnek és szakácsnak tanult, a nyári gyakorlatokat töltötte az apjánál. Mivel nem adódott az eredeti szakmájában munkalehetőség, főállásban kezdett szikvízgyártással foglalkozni. Amikor az öreg nyugdíjba ment, 2002-ben átvette az ipart. Ellesett fortélyoknak és saját ötleteknek köszönhetően irányítása alatt megtriplázódott a termelés. Igaz, így is kicsinek számítanak: az üzemben naponta 3000 liter szódát képesek előállítani, ami a nyári melegben sokszor kevésnek bizonyul.

„Nem reklámozzuk magunkat, a jó hírünk főleg szájreklám útján terjed” – meséli a tulajdonos. És való igaz: csak a szomszédok útbaigazításának köszönhetően leltük meg a két gyerekszoba méretű manufaktúrát. László fő vevői az éttermek, főleg a hatodik, hetedik és nyolcadikba kerületbe szállít, de nagyobb megrendelés esetén „Pesten bárhová elmegy.”

Arra a kérdésre, hogy van-e különbség szóda és szóda között, és mitől különleges az övék, csak szerényen elmosolyodik. „A bevezetett gyártási újítások mellett a víz minősége is sokat jelent. A vidéki víz sokkal lágyabb, mint a pesti, így a szóda íze is teljesen más lesz, kevésbé csípős” – mondja. 

Hagyományok és személyes kapcsolat 

A délegyházi székhelyű Szódakirály Kft. öt éve foglalkozik szikvízgyártással, így a tulajdonos, Mozsolics Gábor a szódások új generációjához tartozik. Előtte egy multinál dolgozott, de átnyergelt, mert valami sajátot szeretett volna csinálni. 

De hogy miért pont szódás lett? „Adottak voltak a tárgyi feltételek, és a beruházás mértéke sem volt túl megterhelő számunkra” – mondja Mozsolics üzemgazdászi szakmaisággal. De a helyzet valóban úgy áll, hogy szódakészítő gépen és a kiszállításhoz használatos kisteherautón kívül kezdetben nincs szükség nagyobb befektetésre.

Hideg, savanykás, buborékos
©

A szódások tipikus családi vállalkozások. Mozsolicsé is mindössze egyetlen alkalmazottal működik, 22 négyzetméteren. A tulajdonos szerint az iparág helyi szinten (már Pest megyében vagyunk) viszonylag jól jövedelmez, ami azt jelenti, hogy biztosítja egy 3-4 fős család megélhetését. A kisvállalkozó a siker kulcsát a személyes kapcsolattartásban és a vevők igényeinek minél megbízhatóbb kiszolgálásában látja. Minden vevőjüket személyesen ismeri, és a helyi rendezvényeket is előszeretettel szponzorálja. 

A szódásetikett 

A szikvízgyártás piacán is élénk a verseny, azonban nem a szódások között nagy a rivalizálás. Elsősorban az ásványvizek jelentik a konkurenciát. A szikvízgyártók között van egy íratlan szabály, miszerint „szódás szódásnak soha nem tesz keresztbe”.  Kiss László elmesélte, hogy történt már olyan, hogy a távolság miatt ő nem tudott kiszállítani egy helyszínre, de felhívott egy másik gyártót, aki teljesítette a rendelést. A szóda tehát helyi élelmiszer, a helyi gazdaságot támogatja, aki szódát iszik. 

Ma már a praktikus műanyag palackok a jellemzőek, a retró üvegpalackokból lett a prémium termék. Kiss és Mozsolics is nyugdíjba vonult szódásoktól vásárolja a palackokat. Akik hosszú évtizedeken át iparosok voltak, több ezer üveget halmoztak fel, amiket az aktívak átveszik, felújítják és használják. A gyártása Magyarországon megszűnt, külföldről új palackokat rendelni 10 000 darab alatt nem éri meg. A szódás ipartestület elnöke, Szabó István elmondta, hogy felvették a kapcsolatot a hazai multikkal is az üveggyártás újraindítása miatt, de az összetett technológia következtében a költségek több millió forintra rúgnának. Még összefogásban sem érné meg ennyi pénzt fektetni a gyártásba. 

Kiss és Mozsolics is gondolkozik a bővítésen, de mivel minden gyártónak megvan a maga körzete, és túl nagy területet lefedése nem térülne meg, a növekedésnek is vannak határai. Kiss két és fél éves kislánya mellé egy kisfiút is szeretne, és nem bánná, ha ő vinné tovább az üzletet. A szódásokra egyébként is jellemző, hogy nagyszüleiktől, szüleiktől tanulják a mesterséget, és a hivatásukon keresztül őrzik a hagyományokat. 

Árak
Egy liter szóda átlagosan 35-60 forintba kerül. A betétet (műanyag vagy üveg) csak egyszer kell megvenni. Rekeszenként szállítják ki, ami 6 üveg, 1literes kiszerelésben. Egy műanyag palack betéti díja 300 forint körül mozog, retró üveg esetén viszont akár 500-700 forint is lehet. Ezt csak egyszer kell kifizetni, utána már csak a cseréért kell fizetni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!