szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy korrekció várható a New York-i értéktőzsdén a jövő héten, miután a börze irányadó mutatói már a negyedik egymást követő hetet zárták emelkedéssel.

A tőzsde S&P 500 indexe május eddig eltelt időszakában 4,4 százalékkal erősödött, az év eleje óta 17 százalékkal emelkedett. Az S&P mutatója két hete lépte át az 1600 pontot, pénteken már kevesebb mint 40 ponttal állt az 1700 pontos szint alatt.

Az irányadó börzemutatók gyakorlatilag nap nap után újabb és újabb rekordszinten zártak az elmúlt időszakban, ami miatt a szakértők egyre inkább arra számítanak, hogy most már bármelyik nap beszakadhat a tőzsde. A 30 vezető iparvállalat DJIA indexe az év eleje óta 17,2 százalékkal emelkedett, míg a technológiai papírok Nasdaq mutatója 15,9 százalékkal erősödött, pénteken, 2000 októbere óta, a legmagasabb szinten zárt.

Vannak olyan elemzők, akik szerint nem egy hamarosan kipukkanó kisebb buborékról van szó, hanem egy tartós növekedés kezdetéről. Mások ezt vitatják és arra hivatkoznak, hogy az elmúlt időszakban bekövetkezett látványos indexnövekedések mögött a jegybankok monetáris politikájának az enyhítése állt, és nem az erős makrogazdasági vagy vállalati adatok.

Megfigyelők szerint a következő időszak egyik fontos trendalakítója lehet majd Ben Bernanke, az amerikai jegybank funkcióját betöltő Fed elnökének szerdai, kongresszusi meghallgatása az amerikai gazdaság kilátásairól.

A jövő héten az átlagosnál kevesebb makrogazdasági adat segít eligazodni az amerikai gazdaság állapotáról. Szerdán a használt, csütörtökön az új építésű lakások áprilisi eladási adatát, pénteken a tartós fogyasztási cikkek múlt havi értékesítésére vonatkozó adatokat ismertetik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
789 lóerő: még komolyabb lett a valaha készült legerősebb V8-as Mercedes-AMG

789 lóerő: még komolyabb lett a valaha készült legerősebb V8-as Mercedes-AMG

Elsodort egy babakocsit egy 92 éves nő Ausztriában, majd megállás nélkül továbbhajtott

Elsodort egy babakocsit egy 92 éves nő Ausztriában, majd megállás nélkül továbbhajtott

Megjelent a rendelet: így vásárolhatunk és intézhetjük ügyeinket hétfőtől

Megjelent a rendelet: így vásárolhatunk és intézhetjük ügyeinket hétfőtől