szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Együtt 2014–Párbeszéd Magyarországért választási szövetség vezetője szerint tartani lehet attól, hogy Magyarország csak átmenetileg kerül ki a túlzottdeficit-eljárás alól, mert szerinte nincs az eredmény mögött gazdasági teljesítmény, igazi fellendülés.

Bajnai Gordon erről kedden, Szombathely főterén beszélt újságíróknak. Azt mondta: örül annak, hogy az Európai Unió megszünteti az eljárást, de szerinte el kell gondolkodni azon, erre miért csak most, és miért ilyen nagy áron kerülhet sor.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorának előzetese szerint még nem említette egyértelműen kedden a túlzottdeficit-eljárás megszüntetését, és feltételes módban beszélt arról, milyen lépésekre lenne szüksége egy kedvező, illetve egy kedvezőtlen döntés esetén.

Bajnai Gordon szerint 2010-ben négy százalék körüli hiánnyal vette át az országot az akkori kormány, és ha sikerült volna megtartani azt a növekedést, ami akkor beindult, akkor már régen kikerülhetett volna Magyarország ebből az eljárásból, nem kellett volna újabb és újabb súlyos megszorításokat tenni.

Ez a kormány súlyos árat kért mindenkitől, az egykulcsos adó bevezetésével a legjobban kereső 12 százaléknak adott többet úgy, hogy közben az emberek 88 százalékától pedig elvett – mondta.

A volt kormányfő hozzátette: ma a minimálbér egy hónapnyi jövedelemmel ér kevesebbet mint 2010-ben, és elvették 3 millió ember magánnyugdíj-pénztári megtakarítását, az ő nyugdíjuk várhatóan másfél hónappal fog kevesebbet érni.

Súlyos árat fizet Magyarország a munkanélküliséggel, drágult a munkaerő költsége, emiatt tízezrek az utcára kerültek vagy a normális foglalkoztatás helyett közpénzből finanszírozott közmunkát végeznek – mondta még.

Bajnai Gordon kijelentette: nem lesz tartós az eredmény azért sem, mert Fidesz osztogatásra, választási költségvetésre készül, ezért szeretné "lerúgni magáról a brüsszeli felügyeletet".

Miközben a gazdasági kilátások súlyosak, egy szűk elit minden meg akar szerezni - mondta, hozzátéve: ne rendezkedjenek be, minden ügyet, amelynek során valaki tisztességtelenül, ügyeskedéssel jutott például trafikhoz vagy földtulajdonhoz, gyorsított bírósági eljárással fognak kivizsgáltatni, ha kormányra kerül a választási szövetség.

A volt miniszterelnököt szombathelyi látogatásának mindkét helyszínén demonstrálók fogadták.

Fidesz: Bajnai leszállhatna a magas lóról

A Fidesz szerint Bajnai Gordon a magyar emberek véleményét vitatja el, amikor az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség vezetőjeként arról beszél, hogy Magyarország csak átmenetileg kerül ki a túlzottdeficit-eljárás alól. Így reagált Zsigó Róbert, a kormánypárt szóvivője Bajnai Gordon szombathelyi nyilatkozatára.

Bajnai Gordon ahelyett, hogy a magyar emberek mellé állna, elvitatja kemény munkájuk teljesítményét - fogalmaz Zsigó Róbert, aki szerint az ország jelenlegi eredményeit a magyar emberek mindenféle külső segítség nélkül érték el.

A szóvivő úgy látja: Magyarország egyre több területen teljesít egyre jobban, "miközben még mindig a Gyurcsány-Bajnai-kormány szélsőséges gazdaságpolitikájának romjait takarítja el és fizeti kamatostul az általuk felhalmozott államadósságot".

Túlzottdeficit-eljárás is azért van érvényben kilenc éve Magyarország ellen, mert a "Gyurcsány-Bajnai-kormány tönkretette az országot, túlköltekezett, eladósodott, felelőtlenül gazdálkodott". "Bajnai Gordon ezért jobban teszi, ha leszáll a magas lóról, amikor a túlzottdeficit-eljárásól bölcselkedik" – tette hozzá a politikus.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kommunista párt leckézteti a legismertebb kínai milliárdost

A kommunista párt leckézteti a legismertebb kínai milliárdost

Online is bemutatják a Grecsó Krisztián regényéből készült darabot

Online is bemutatják a Grecsó Krisztián regényéből készült darabot

Alaposan kitakarítják a Fehér Házat Trumpék után

Alaposan kitakarítják a Fehér Házat Trumpék után