szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A francia kormány eladná a párizsi Orly és Charles de Gaulle repülőtereket üzemeltető Aéroports de Paris vállalatban lévő tulajdonának egy részét, ám megtartaná a többséget - közölte Jean-Paul Ayrault miniszterelnök csütörtökön.

A francia állam közvetlenül 54,5 százalékos tulajdonhányaddal rendelkezik, az állami stratégiai befektetési alap FSI további 5,6 százalékot birtokol a cégből.

A 10 millió részvényt érintő ügylet közel 700 millió eurót hozhat a francia államháztartás számára, amely már korábban jelezte, hogy új beruházások finanszírozásához megválik bizonyos vállalati tulajdontól. Pierre Moscovici pénzügyminiszter korábban hangsúlyozta, hogy nem privatizációs programot indít a kormány, hanem átalakítják a meglévő, 63 milliárd eurós vállalati portfoliót annak érdekében, hogy az jobban szolgálja a növekedést és munkahelyteremtést.

A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó források szerint a kormány az elkövetkező hetekben már le szeretné zárni az ügyletet, amelynek során előnyben részesítenék az állami alapokat, nyugdíjalapokat és a francia intézményi befektetőket.

A francia állam márciusban a repülőgépgyártó Safran-csoportban tartott 3,12 százalékos tulajdonhányadtól vált meg 500 millió euróért. További részesedéssel bír az EDF (84 százalék), és a GDF Suez (37 százalék) közszolgáltatókban, illetve a hadiipari vállalat Thales-csoportban (27 százalék).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lezuhant egy focistákat szállító kisgép Brazíliában

Lezuhant egy focistákat szállító kisgép Brazíliában

Tizenegy aranybányászt kimenekítettek Kínában

Tizenegy aranybányászt kimenekítettek Kínában

Lehangoló látvány, ahogyan a 20 év rabság után kiszabadított medve még mindig a megszokott köreit rója

Lehangoló látvány, ahogyan a 20 év rabság után kiszabadított medve még mindig a megszokott köreit rója