szerző:
MTI/Magyar Hírlap
Tetszett a cikk?

30-70 százalékkal is drágulhat a közétkeztetés, ha napi szinten biztosítják a megfelelő mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt és kalciumot is – írja a Magyar Hírlap, mely szerint a tárgyalások az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Közétkeztetők Szövetsége között jövő héten folytatódnak a kérdésben.

Jelentősen drágulhat a közétkeztetés – írja a Világgazdaság és a Magyar Hírlap csütörtöki száma.

A lap beszámolója szerint a közétkeztetés tervezett reformjáról egyeztetett szerdán az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Közétkeztetők Szövetsége. A tárca által előterjesztett rendelettervezet szerint személyenként legalább fél liter tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméket, négy adag zöldséget, vagy gyümölcsöt kell biztosítani az egész napos étkezés során. Emellett a só- és zsírbevitelt is szigorúan szabályozza a várhatóan 2014. január elsején életbe lépő rendelet.

Stiller Ákos

Tettinger Antal, a közétkeztető vállalkozásokat tömörítő szervezet elnöke a Magyar Hírlapnak azt mondta, a tervezet nagyon ígéretes és előremutató, ugyanakkor a jelenlegi nyersanyagnormából – iskolák esetében napi 354 forint – nem lehet teljesíteni a benne foglalt előírásokat. Kérdés az is, hogy az önkormányzatokat vagy a szülőket kötelezik arra, hogy a számításaik szerint harminc-hetven százalékos áremelkedést finanszírozzák – mondta Tettinger Antal.

A Világgazdaság cikke szerint a hazai tulajdonban álló társaságok, amelyek naponta több mint 500 ezer adag ételt főznek, arra hívták fel a figyelmet, hogy a közétkeztetés átalakításáról szóló tervezet több olyan rendelkezést is tartalmaz, amelyek bevezetése éppen az egészségmegőrzést veszélyeztetné.

A Magyar Hírlap szerint a tárgyalások a jövő héten folytatódnak.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!