szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Figyelmeztető jel, hogy a "különadókkal sújtott" energiaipar beruházásai több mint 30 százalékkal csökkentek az első negyedévben, de az év második felében már javíthatja az általános beruházási kedvet a belső és külső kereslet várható stabilizálódása – kommentálta Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője a frissen közölt beruházási adatokat.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölt adatai szerint a nemzetgazdasági beruházások volumene 2013 első negyedévében 8,7 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva, míg az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint 3,8 százalékkal mérséklődtek a beruházások.

Az adatok szerint az előző több mint két és fél évben bővülő feldolgozóipari beruházások a tárgynegyedévben csökkenésbe fordultak: január-márciusban 13,2 százalékkal maradtak el 2012 első negyedévétől.

Az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteki közleményében azt írta, a nemzetgazdasági beruházásokban egyharmad súlyarányt képviselő feldolgozóipari beruházások volumene az elmúlt két és fél évben tapasztalt jelentős növekedés után 13,2 százalékkal visszaesett az egy évvel ezelőtti szinthez viszonyítva. Az ágazaton belül a nagy súlyú gyógyszergyártás és járműipar esetében főként a tavalyi erős beruházási kedv – azaz a magas bázis – miatt csökkent a beruházások értéke.

A tárca szerint a legdinamikusabb bővülés a bányászat, kőfejtés ágazatban következett be, ahol egy egyedi beruházás következtében 81,2 százalékkal nőtt a beruházási volumen. A víz-és hulladékgazdálkodás terén szintén jelentős, 38,7 százalékos volt a növekedés a tavalyi első negyedévhez képest, a víztisztítási és csatornázási projekteknek köszönhetően.

Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője kommentárjában azt közölte, hogy a várakozásokat lényegesen alulmúlva zuhantak a beruházások az első negyedévben az egy évvel ezelőttihez képest.

Éles ellentétben az első negyedévben 4,8 százalékkal bővülő építőipari kibocsátással, az építési beruházások 19,2 százalékkal csökkentek, ugyanakkor a gépberuházások a szállítás, raktározásban történt növekedés hatására – valószínűleg a metroszerelvények átadásának köszönhetően – 0,4 százalékkal emelkedtek.

A szakértő is felhívta a figyelmet arra, hogy a feldolgozóipari beruházások bázishatások miatt estek vissza több mint 13 százalékkal, a járműgyártásban és gyógyszeriparban átadott tavalyi beruházások miatt; a tavalyi első negyedévben adták át a Mercedes üzemet.

Suppan Gergely szerint az Audi üzem átadása feltehetően az idei második negyedévben történik meg, így ennek köszönhetően újra növekedést mutathatnak a feldolgozóipari beruházások, amit a következő negyedévekben a folyamatban levő és hamarosan elinduló újabb nagyberuházások (Lego, Bridgestone, Hankook, Procter & Gamble, Opel bővítés, Bosch, Continental) húzhatnak.

Az elemző szerint figyelmeztető jel, hogy a különadókkal sújtott energiaipar beruházásai 30,5 százalékkal csökkentek. A lakásépítések zuhanása miatt az ingatlanügyek ágazat beruházásai 19,7 százalékkal csökkentek, ezen a területen nem várható fordulatra a közeljövőben sem, azonban a lakásépítések lassan stabilizálódhatnak. 4,7 százalékkal csökkentek a szállítás, raktározás beruházásai, 14,8 százalékkal az oktatási, valamint 20,2 százalékkal a humán-egészségügyi beruházások, azonban ezen területeken az Európai Unió által támogatott beruházások a közeljövőben jelentősen emelkedhetnek, amit az építőipari vállalkozások rendelésállománya is tükröz.

Suppan Gergely szerint az év második felében javíthatja a beruházási kedvet a belső és külső kereslet várható stabilizálódása, kedvező esetben enyhe élénkülése, valamint a Magyar Nemzeti Bank által meghirdetett növekedési hitelprogram, azonban egyes ágazatok beruházási kilátásait továbbra is rontják a különadók és az adott ágazatokkal kapcsolatos kiszámíthatatlan gazdaságpolitika.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az én hetem: Parti Nagy Lajos elmondja, beoltatná-e magát az orosz vakcinával

Az én hetem: Parti Nagy Lajos elmondja, beoltatná-e magát az orosz vakcinával

Hunyadi Mátyás esetleges újratemetéséről beszélt Kásler Miklós

Hunyadi Mátyás esetleges újratemetéséről beszélt Kásler Miklós

Ennél szokatlanabb előzést biztosan nehéz lenne találni - videó

Ennél szokatlanabb előzést biztosan nehéz lenne találni - videó