szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A befektetők és talán még a külföldi bankok is kezdik jobban megbecsülni a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökét, Matolcsy Györgyöt, aki sokkal ortodoxabb módon közelít a monetáris politikához, mint azt korábban várták – írta a Világgazdaságban megjelent véleménycikkében Timothy Ash, a Standard Bank vezető elemzője.

Elődje, Simor András MNB-elnöksége alatt Matolcsy György gyakran kritizálta a jegybank által követett irányvonalat, mert szerinte a monetáris politika nem volt elég ambiciózus, a kamatoknak pedig sokkal alacsonyabbnak kellett volna lenniük – idézte fel a VG-ben megjelent véleménycikkében Timothy Ash, a Standard Bank vezető elemzője

"Hivatalát elfoglalva az új elnök folytatta a Simor András alatt megkezdett kamatcsökkentési ciklust, márciusban, áprilisban és májusban egyaránt 25 bázispontot vágva 4,5 százalékra csökkentette az alapkamatot" – tette hozzá.

"Korábban úgy gondoltuk, hogy agresszívebb, 50-100 bázispontos vágásokra is sor kerülhet. Matolcsy azonban, figyelembe véve a piaci aggodalmakat, amelyek minisztersége alatt követett unortodox irányvonalból eredtek, a fokozatos, óvatos lazítást részesítette előnyben" – írta a szakember.

"Nem tett eleget az elnök azok kérésének sem, akik a forint gyengítését várták tőle; az MNB új vezetése, úgy tűnik, a stabil, még erősebb forintot részesíti előnyben" – fogalmazott Timothy Ash. Az elemző szerint a nyomott belső kereslet, a magas bázis, az élelmiszerárak kedvező alakulása és a rezsicsökkentés miatt az infláció gyorsan csökkent, az éves ráta a tavaly szeptemberi 6,6 százalékról áprilisra 1,7 százalékra esett, és úgy tűnik, tovább csökkenhet.

"Az infláció jelenleg jóval a 3 százalékos jegybanki célszint alatt jár, ami arra utal, hogy van még tér további vágások előtt. A piac a következő 12 hónapra további 125 bázispontos csökkenést áraz" – írta.

Hozzátette, a túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséről szóló pozitív hírek is arra késztethetik a befektetőket, hogy tartsák meg a forinteszközöket – "persze vegyük figyelembe azt is, hogy a forint az első negyedéves mélypontokról folyamatosan erősödött, és egy olyan környezetben, ahol a zloty és a török líra is eladói nyomás alatt van, nehéz amellett érvelni, hogy a forint elkerüli a gyengülést" – közölte.

A jegybankelnök és az Orbán-kormány érdeme, hogy legalább megpróbál lendületet adni a gazdaságnak, például a Növekedési Hitel Program elindításával – fogalmazott a vezető elemző.

"Matolcsy György jegybankelnökként már kevésbé konfrontatív, mint nemzetgazdasági miniszterként volt, amikor gyakran tűnt úgy, hogy a kormány és a bankszektor között nincs különösebb egyetértés. Talán ez is azt mutatja, hogy most, amikor a Fidesz gazdasági szabályozás minden eszközét egyértelműen kézben tartja, mindkét fél felismerte, hogy együtt kell működnie a másikkal" – zárult a véleménycikk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az örmény népirtás elismerésére készül Joe Biden

Az örmény népirtás elismerésére készül Joe Biden

281 ezer menedékkérő kapott védelmet tavaly az EU-ban, Magyarországon 130 fő

281 ezer menedékkérő kapott védelmet tavaly az EU-ban, Magyarországon 130 fő

Enyhítenek a korlátozásokon Szlovákiában

Enyhítenek a korlátozásokon Szlovákiában