szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hajtóműhiba miatt törölték Japánban szerdán az egyik Boeing 787 Dreamliner típusú repülőgép útját: három nap alatt ez volt a harmadik hasonló meghibásodás ezen a géptípuson, amelyet a két legnagyobb japán légitársaság használ.

Az All Nippon Airways (ANA) légitársaság törölte szerdán a nyugat-japáni Jamagucsi tartományból Tokióba induló Boeing 787-es útját a jobb hajtómű meghibásodását jelző készülék jelzése miatt. Az ANA szóvivője közölte azt is, hogy a 141 utast egy másik géppel szállították el.

Kedden a Japan Airlines (JAL) egyik Tokióból Szingapúrba tartó járata nem szállhatott fel, mert gond volt a gép bal hajtóművének jégtelenítő rendszerével. A JAL szóvivője szerdán közölte, hogy a hibát kijavították, így ismét üzemképes a Dreamliner. 

Hétfőn szintén az ANA kényszerült törölni a nyugat-japáni Fukuokából Tokióba tartó járatát, mert probléma volt a repülő baloldali hajtóművének hőmérő és nyomásmérő szondájával. A hibák alig egy hónappal azután jelentkeztek, hogy a JAL és az ANA (ez utóbbi használja a világon a legtöbb 787-est) újra üzembe helyezte Dreamliner-flottáját. 

Az év elején a JAL és az ANA 787-esein több váratlan esemény történt. Két esetben az akkumulátorok túlmelegedése okozott elektromos tüzet, másik két alkalommal pedig üzemanyag-szivárgást észleltek a típusnál. A Dreamlinerek repülését világszerte négy hónapra leállították, miután január 15-én kényszerleszállást hajtott végre az ANA egyik gépe akkumulátortűz miatt. 

A Boeing módosította a legutolsó generációs géptípus akkumulátorrendszerét, s azt állítja, hogy az általa kifejlesztett és a kompetens hatóságok által jóváhagyott megoldások garantálják a gép biztonságát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!