szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Románia tárgyalásokat szeretne kezdeni a Nemzetközi Valutaalappal egy új elővigyázatossági hitelkeretről, hogy semlegesítse a piaci bizonytalanságokat – közölte a román kormány csütörtökön.

"Románia puhatolódzó megbeszéléseket fog kezdeni (...) tekintettel a nemzetközi pénzpiac bizonytalan helyzetére és az eurózóna kedvezőtlen makrogazdasági körülményeire" – fogalmaznak a Reutersnek megküldött közleményben.

A román kormány az év elején haladékot kapott a mostani 5 milliárd eurós készenléti hitelkeret néhány feltételének teljesítésére, egyebek mellett állami vagyon értékesítésére. "Jelenleg a mostani egyezmény sikeres lezárására törekszünk" - olvasható a közleményben. Az IMF várhatóan június végén méri fel a helyzetet.

Románia 2009 óta két IMF-hitelt kapott, amelyek segítettek a közpénzügyek rendbetételében és a lej stabilizálásában. Az egymást követő kormányok azonban vonakodtak megreformálni a nem hatékony állami vállalatokat. Egy harmadik hitelcsomag fejében az IMF várhatóan konkrét lépéseket kíván majd ezen a területen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
1954-nek állít emléket az új Jaguar sportkupé

1954-nek állít emléket az új Jaguar sportkupé

Kórházban töltötte a karácsonyt, most az ápolók segítségével megkérte a barátnője kezét

Kórházban töltötte a karácsonyt, most az ápolók segítségével megkérte a barátnője kezét

A ZTE új telefonjának előlapján nem látszik a kamera, pedig van benne

A ZTE új telefonjának előlapján nem látszik a kamera, pedig van benne