szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Döntött a kormány a patikusoknak nyújtott hitelek részleteiről.

Nem gyógyszereket árusító helyként tekint a kormány a patikákra, hanem mint népegészségügyi találkozóhelyként – erősítette meg korábbi mondandóját az egészségügyi államtitkár. Szócska Miklós szerint morális válság van a gyógyszerellátásban, offshore cégek léptek be a piacra a liberalizációval, akik kereskedelmi egységként tekintettek a gyógyszertárakra. A kormány ezért kedden döntött a patikushitel részleteiről, amellyel megvehetik a gyógyszertárakat.

2014-től ugyanis a patikák csak úgy működhetnek, ha a tulajdonrész 25, majd 2017-től 50 százaléka gyógyszerész kezébe van. Azaz a mostani szakmai befektetőknek el kell adniuk tulajdonrészüket, a dolgozóknak pedig meg kell azt vásárolniuk, ha meg akarják tartani a munkahelyüket. Ám a gyógyszertár jó néhány éve nem jó „biznisz”, a patikusok pedig nincsenek olyan anyagi helyzetben, hogy zsebből megvegyék, a kereskedelmi bankok pedig hitelképesség híján nem adtak kölcsönt.

Orbán Viktor ezért egy évvel ezelőtt abban állapodott meg a Magyar Gyógyszerész Kamarával, hogy az állam egy kedvezményes hitelkonstrukciót dolgoz ki a patikusoknak.
Szócska Miklós bejelentette, kétféle módon segítik a gyógyszerészeket. Ha magánszemélyként akarnak hitelt felvenni, akkor a 6,7 százalékos hitelből 3,7 százalékot az állam átvállal. Ha vállalkozóként akar kölcsönhöz jutni, akkor az állam öt évre megelőlegezi a tőkebefektetést, amit 3 év türelmi idővel 3 részletben kell visszafizetnie.

A hitelt július elsejétől 2016. december 31-ig lehet igénybe venni. A gyógyszertár-tulajdonlási szabályok a 2330 patika negyedét érinti. 487 patikában nem biztosított a 25 százalék, 382-ben az 50 százalékos patikusi tulajdonhányad.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!