szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elkészült a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. etikai kódexe.

A normagyűjtemény célja, hogy fenntartsa és erősítse a szervezet belső értékrendszerét, tájékozódási pontokat nyújtson a mindennapi munka során felmerülő kérdésekben, és védje az állami tulajdonú gazdasági társaságok munkatársait a visszaélésekbe való bevonási kísérletektől, az önkényes munkáltatói intézkedésektől és a megalapozatlan felelősségre vonástól – közölte a vagyonkezelő csütörtökön.

A közlemény szerint a kormányzati elvárásoknak megfelelően az MNV elkészítette etikai kódexét, amelyben egyértelműen meghatározták azokat a magatartási elveket, amelyeket a vagyonkezelő a munkavállalóitól elvár. A dokumentum megfelel az európai elvárásoknak, és kijelöli a védendő munkahelyi értékeket, amelyek általánosan, minden munkavállalóra érvényesek.

Az etikai kódex fontos követelményeket ír elő a vezető munkatársak számára. Ezek a többi között a munkavállalók támogatására, a következetes számonkérésre és a szakmai szempontok érvényesítésére irányulnak. A szabálygyűjtemény kiemeli azt is, hogy a vezetők fokozott felelősségvállalással tartoznak a kollégáik iránt.

Az összehangolt etikai szabályozás javítja a szervezeten belüli viszonyok átláthatóságát, és fontos szerepe van a korrupciós helyzetek kialakulásának megelőzésében. Hozzájárul a még felelősebb vagyongazdálkodáshoz, és növeli a szervezet iránti állampolgári bizalmat – közölte az MNV.

Az etikai alapelvek elfogadását követően létrehozzák a társaság etikai bizottságát. Feladata a szervezeten belüli etikai vétségek kivizsgálása mellett a társaság dolgozóinak történő segítségnyújtás is. Amennyiben a munkavállalónak valamely ügyben kétsége támad azzal kapcsolatban, hogy az etikai kódexből milyen magatartás következik, tanácsot és segítséget kérhet a bizottság tagjaitól.

Az MNV igazgatósága a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Zöld Könyvének útmutatásai alapján elfogadta az MNV vagyoni körébe tartozó, többségi állami tulajdonú társaságok számára a minta etikai kódexet is, amelyet a gazdasági társaságok számára ajánlás formájában megküld – áll a közleményben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fotókon a gödöllői halálos buszbaleset helyszíne

Fotókon a gödöllői halálos buszbaleset helyszíne

Bukarest hétfőtől újranyit

Bukarest hétfőtől újranyit

Kétszer kapta el a koronavírust egy német férfi, másodszorra belehalt

Kétszer kapta el a koronavírust egy német férfi, másodszorra belehalt