szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Visszafizeti a gazdasági válság csúcsán igénybe vett állami és magánhitelezői segítségnyújtást, és a tervek szerint tőkét emel az Erste Csoport a harmadik negyedévben – jelentette be a bankcsoport hétfőn Bécsben.

A közlemény szerint az Erste Csoport vezetősége és felügyelőtanácsa úgy döntött, hogy a pénzintézet 2013 harmadik negyedévében teljes egészében visszafizeti a még törlesztendő 1,76 milliárd eurónyi segítségnyújtást, amit nem szavazó részjegyek (Partizipationskapital) formájában vett igénybe. Az 1,76 milliárd euróból 1,205 milliárd euró az osztrák államtól, 559 millió magánbefektetőktől származó tőke.

A döntést a visszafizetéssel járó kamatmegtakarítással indokolták. A közlemény szerint a 2013-as törlesztés a 2014-es évben 149 millió, 2015-ben 158 millió, a következő években pedig még magasabb összegű adózás utáni megtakarítást eredményez.

Bejelentették továbbá, hogy "a piaci környezet, valamint a vezetőség és a felügyelőtanács jóváhagyásától függően" a csoport a harmadik negyedévben körülbelül 660 millió eurós tőkeemelést tervez végrehajtani. Ezzel a bank várakozásai szerint 2014 végéig teljesül a célként megjelölt tízszázalékos törzstőkemutató.

A bank várakozása szerint a visszafizetés és a tőkeemelés ellenére is 2014-től emelkedni fog az egy részvényre jutó eredmény. Az ad hoc közleményben kitértek arra is, hogy 2013-ban az üzemi eredmény legfeljebb ötszázalékos csökkenésével számolnak, mert "a kevesebb üzemi bevételt csak részben ellensúlyozzák az alacsonyabb működési költségek".

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eddig a legtöbb, 165 ember hunyt el koronavírus-fertőzés miatt

Eddig a legtöbb, 165 ember hunyt el koronavírus-fertőzés miatt

Visszatértek Kínába a Kanadának kölcsönadott óriáspandák, mert a járvány miatt veszélybe kerültek

Visszatértek Kínába a Kanadának kölcsönadott óriáspandák, mert a járvány miatt veszélybe kerültek

Deutsch állítja, azért akarják kizárni a néppárti frakcióból, mert kritizálni mert

Deutsch állítja, azért akarják kizárni a néppárti frakcióból, mert kritizálni mert