szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A hároméves kötvényből a meghirdetettnél kevesebbet értékesített, de az erős keresletre reagálva az ötéves és tízéves államkötvényekből az előzetesen felkínált mennyiségnél többet bocsátott ki csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

A hároméves, 2016 decemberében lejáró kötvényre a meghirdetett 12 milliárd forint helyett csak 10 milliárd forintnyit értékesített az ÁKK, mivel csak 14,35 milliárd forintnyi ajánlat futott be. Az aukción kialakult 5,19 százalékos átlaghozam 21 bázisponttal alacsonyabb a másodpiaci referenciahozamnál, és csak 1 bázisponttal magasabb a két héttel ezelőtt tartott előző aukción jegyzett hozamnál. 

Jóval nagyobb kereslet fogadta az ötéves, 2018. decemberi lejáratra kínált kötvényt: a meghirdetett 10 milliárd forintra 83 milliárdot meghaladó vételi ajánlat érkezett, amiből az ÁKK 15 milliárdot fogadott el az előző aukcióéval megegyező 5,65 százalékos átlaghozammal, 26 bázisponttal a másodpiaci referenciahozam alatt.

A tízéves lejáratú kötvényből felkínált 5 milliárd forint helyett a 30 milliárd forintot megközelítő ajánlatra 7,5 milliárd forint értékben bocsátott ki az ÁKK. A 6,31 százalékos átlaghozam 17 bázisponttal magasabb a két héttel ezelőtti aukció átlagánál, de 34 százalékkal alacsonyabb a legközelebbi lejárattal forgó kötvény másodpiaci hozamánál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Duma Aktuál: Mire számítasz, mikor mókussal a fejeden törsz be a Capitoliumba?

Duma Aktuál: Mire számítasz, mikor mókussal a fejeden törsz be a Capitoliumba?

Kórházban töltötte a karácsonyt, most az ápolók segítségével megkérte a barátnője kezét

Kórházban töltötte a karácsonyt, most az ápolók segítségével megkérte a barátnője kezét

„Illetlen” sütik miatt tartóztattak le egy egyiptomi cukrászt

„Illetlen” sütik miatt tartóztattak le egy egyiptomi cukrászt