szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mától nem kell többet dolgoznunk az államért. Legalábbis az átlagkereset alapján számolt, a fizetéshez kapcsolódó adóterheket a mai naptól kifizetettnek tekinthetnénk, ha év eleje óta csak ezeket fizetnénk. Fellélegzésre ugyanakkor semmi okunk, hiszen még rengeteg más adót – áfa, tranzakciós illeték stb. – is be kell fizetnünk.

Adókedvezmények nélkül az átlag magyar mától dolgozik magáért – írja a penzcentrum.hu. Ha január elsejétől csak a jövedelmünkhöz kapcsolódó adókat fizetnénk még a nettó jövedelmünk kárára is, akkor ma tudnánk le mindent kötelezettségeinkből. Az szja-ért 45,5 napot, nyugdíjjárulékért 28,4 napot, egészségbiztosítási járulékért közel 20 napot kell dolgozni.

Ugyanakkor még ekkor sem pihenhetünk, hiszen még mi fizetjük a munkaerő-piaci járulékot is, ami ugyancsak 4 nap kemény munkát jelent. A munkáltató által fizetett terheket is nekünk kell kitermelni. A szociális hozzájárulási adó 77 nap robotot jelent, míg a szakképzési hozzájárulás újabb 4 napot vesz el az évből. Bár ezekben a napokban az arányosan jutó szabadság és munkaszüneti nap is benne van, ez igen soknak tűnik.

A mai napot az "adószabadság napjaként" szokás nevezni, pedig még a nettó fizetésünk nagy része is különböző adókra megy el. Ha elköltjük a pénzünk, jön az áfa, tranzakciós illeték, chips-adó, jövedéki adók stb., így valójában az év nagyobbik részében az államért dolgozzunk, aki cserébe fenntartja az egészségügyi rendszerünket, bírósági rendszert működtet, az oktatást finanszírozza, nyugdíjat fizet, utakat, valamint játszótereket épít, és még sorolhatnánk a további közfeladatokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jogerős börtönt kapott a kutyáját éheztető veszprémi férfi

Jogerős börtönt kapott a kutyáját éheztető veszprémi férfi

Problémás csírázóképesség, kevés mag – letesztelte a Nébih a paprikavetőmagokat

Problémás csírázóképesség, kevés mag – letesztelte a Nébih a paprikavetőmagokat

Elektromos családi furgonnal jön ki a Mercedes

Elektromos családi furgonnal jön ki a Mercedes