szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyre több esetről hallani, ahol az új lakások gyanútlan vevőin olyan tartozást akar bevasalni bankjuk, amelyet az ingatlan beruházói halmoztak fel. Angyalföldön, Kalocsán, Debrecenben, Győrben, Miskolcon és a főváros XVII. kerületében is akadnak olyanok, akiket önhibájukon kívül kilakoltatás fenyeget.

©

Valahol már a pereskedésen is túl vannak: a bíróság a banknak adott igazat. A félreértést elkerülendő, ezért több bank már eleve olyan nyilatkozatot kér a lakásvásárlóktól, amelyben a vevőkre hárítja annak a kockázatát, ha a beruházó nem fizet. Az én pénzem pénzügyi portálhoz eljutatott olvasói levélből az derül ki, hogy a vevővel eleve tudomásul véteti a bank, hogy összesen 400 millió forintos banki kölcsönnél is ő lesz a „zálogkötelezett”. Ezzel tulajdonképpen megágyaznak annak, hogy ha később vita támad, akkor a bank jogszerűen a lakások magántulajdonosaitól szedje be a pénzét.

A válság következményeként ugyanis a bankok igyekeznek a korábbinál jobban bebiztosítani kihelyezett pénzüket. Az építtető a lakóktól megkapott vételárból fizeti vissza a beruházásra kapott bankhitelt. Azonban ha valamiért mégsem tud a banknak fizetni – mert mondjuk más kötelezettségei is vannak –, akkor a bank követelésével a vevőhöz fordul, akinek így se pénze, se lakása nem marad. Igaz, hogy ahol a bank finanszírozza a kivitelezőt, általában kedvezménnyel lehet lakásokhoz jutni, de arról, hogy ez esetenként mekkora rizikóval járhat, nem sok szó esik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mennyire egyedülálló a magyar modell, amely rekordszámok mellett döntött az iskolák nyitásáról?

Mennyire egyedülálló a magyar modell, amely rekordszámok mellett döntött az iskolák nyitásáról?

Horvátország részben fedezné a hazatérő turisták Covid-tesztjeit

Horvátország részben fedezné a hazatérő turisták Covid-tesztjeit

Belföldi repülőjáratokat tiltanak Franciaországban ott, ahol vonattal is lehet menni

Belföldi repülőjáratokat tiltanak Franciaországban ott, ahol vonattal is lehet menni