szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elrendelte Bernard Tapie vagyona egy részének lefoglalását szerdán a francia bíróság. A marseille-i üzletembert korábban bűnszövetkezetben elkövetett csalás gyanújával helyezték vád alá, abban a francia államot feltehetően megkárosító kártérítési ügyben, amelyben Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója is érintett.

 A Le Monde című napilap szerdai értesülése szerint a június 28-i határozatban szerepel a kártérítési ügy legfőbb haszonélvezőjének tartott Tapie két, 2008 novemberében kötött életbiztosítása, amelyek becsült értéke 20,8 millió euró (6 milliárd forint), egy párizsi házrész 70 millió eurós értékben, valamint egy villa a francia Riviérán, amelyet 2011-ben 48 millió euróért vásárolt Tapie.

A vizsgálóbírók hat bankszámla zárolását is elrendelték. Ezenkívül az üzletember médiacsoportjához, a Groupe Hersant Mediához tartozó több dél-franciaországi regionális napilap vagyonát is lefoglalták átmenetileg.  

Az intézkedés célja a vizsgálóbírók szerint az, hogy Tapie ne tudja magát "fizetésképtelenné" tenni arra az esetre, ha egy bírósági ítélet nyomán vissza kellene fizetnie a vitatott kártérítés összegét az államnak.    

Az Adidas sportszergyártó cég eladása körüli szövevényes ügyben - amelyben az állam 2008-ben összesen 403 millió euró kártérítést fizetett Tapie-nak - az ügyészség csalás és hűtlen kezelés gyanújával indított eljárást. Eddig öt ember ellen emeltek vádat az ügyben. 

A 70 éves marseille-i üzletember a nyolcvanas években miniszter is volt szocialista kormányban, aztán üzleti ügyei miatt börtönbe került, a 2000-es években pedig színészként dolgozott. Azzal gyanúsítják, hogy az ő ötlete alapján fordult választott bírósághoz 2007-ben Christine Lagarde akkori gazdasági és pénzügyminiszter annak érdekében, hogy megegyezéssel zárják le a 15 éve tartó pereskedést. A vitatott kártérítési ügy húsz évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor Tapie eladta az Adidast egy francia állami vállalatnak.  

A nyomozók azt gyanítják, hogy a francia kormány azért vitte választott bíróság elé a jogvitát, hogy a marseille-i üzletember gyorsabban hozzájusson az államtól követelt kártérítéshez. Felmerült a gyanú: Nicolas Sarkozy így hálálta meg, hogy - a korábban a baloldalhoz közel álló - Tapie őt támogatta a 2007-es elnökválasztási kampányban.

Az ügyészség már vád alá helyezte a döntést kimondó bírót, akiről kiderült: eltitkolta, hogy régi barátság fűzi Tapie-hoz, valamint Stéphane Richard-t, a világ egyik legnagyobb távközlési vállalatának, az Orange-nak az elnökét, aki korábban Lagarde kabinetfőnöke volt a gazdasági minisztériumban, valamint az adósságrendezésre létrehozott konzorcium volt vezetőjét, Jean-Francois Rocchit. Májusi meghallgatását követően Lagarde-ot a bíróság az egyszerű tanú és a gyanúsított közötti "jogi képviselővel rendelkező tanú" státusba helyezte, s ezzel az IMF-vezér egyelőre elkerülte a vádemelést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Doku360: Faleveleket eresztettem szélnek, de talán meglátszik egy épület terve belőlük

Doku360: Faleveleket eresztettem szélnek, de talán meglátszik egy épület terve belőlük

Ha kíváncsi, hogyan hat a mentális állapotára a járványhelyzet, most kiderítheti

Ha kíváncsi, hogyan hat a mentális állapotára a járványhelyzet, most kiderítheti

Van egy kiskapu a Facebook rendszerében, több politikus visszaél vele

Van egy kiskapu a Facebook rendszerében, több politikus visszaél vele