szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az észak-amerikai palaolaj megjelenése drámaian megváltoztatta a világ olajellátásáról az utóbbi évtizedekben kialakult képet, a Kőolajexportáló Országok Szervezetének szerepe nem nő, hanem csökken az OPEC-en kívüli államok javára - áll a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) csütörtökön közzétett jelentésében.

A világ olajszükséglete 2014-ben napi 1,2 millió hordóval emelkedik az idei 0,93 millió után, az OPEC-en kívüli országok termelése viszont ennél nagyobb mértékben bővül - közölte az IEA. Következésképpen az OPEC olaja iránti kereslet jövőre napi 29,4 hordóra csökken az idei 29,6 millió hordóról. Az OPEC jelenleg napi 30,61 millió hordót termel.

A világ teljes olajkereslete az IEA legutóbbi becslése szerint az idén napi 90,6 millió hordó lesz. Az észak-amerikai kínálat 2014-ben napi egymillió hordóval bővül, és a Brazíliában, Kazahsztánban, Azerbajdzsánban és az Északi-tengeren belépő új mezők termelése várhatóan ellensúlyozza a másutt esetleg bekövetkező termeléscsökkenést. 

Keresleti oldalon továbbra is Kína lesz a meghatározó, ahol napi 385 ezer hordóval 10,3 millióra nő a felhasználás. Az OECD-térségben viszont az idei 0,8 százalék után további 0,4 százalékkal zsugorodik a kereslet.

Az IEA azonban figyelmeztet, hogy geopolitikai és egyéb kockázatok gyorsan megváltoztathatják a képet, ahogy az egyiptomi válság hatására is hirtelen erősen emelkedtek az olajárak.

Maga Egyiptom nem lényeges olajtermelő, de napi 3 millió hordó olaj halad át a Szuezi-csatornán és a SUMED vezetéken, amely összeköti a Szuezi-öbölben lévő Ain Szukhna olajkikötőt a földközi-tengeri Szidir Kedir terminállal. A Szuezi-csatorna esetleges lezárása 15 nappal hosszabbítaná meg az Öböl menti olaj útját Európába.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Az első hullámot még kinevettük, most napról napra jönnek a megdöbbentő halálesetek”

„Az első hullámot még kinevettük, most napról napra jönnek a megdöbbentő halálesetek”

Tim Cook: Nem lesz bolhapiac az App Store-ból

Tim Cook: Nem lesz bolhapiac az App Store-ból

Biden bejelentette: szeptember 11-ig kivonulnak az amerikai katonák Afganisztánból

Biden bejelentette: szeptember 11-ig kivonulnak az amerikai katonák Afganisztánból