szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportjának csütörtöki londoni bejelentése szerint a lépés tükrözi a legnagyobb közép-európai gazdaság növekvő súlyát a térség piacain és az EU-n belül egyaránt.

Anna Jelowicka, a Moody's Poland vezérigazgatója a cég lengyelországi részlegének megnyitásához fűzött kommentárjában kiemelte, hogy Lengyelország volt az egyetlen gazdaság a közép- és kelet-európai térségben, amely nem került recesszióba a globális gazdasági-pénzügyi válság mélypontján sem, jövőre pedig a Moody's 2,5 százalékos növekedést vár a lengyel gazdaságban. 

A vezérigazgató szerint a lengyel vállalati kötvénypiac jelentősen bővült is 2008 óta; csak tavaly 30 százalékkal nőtt a lengyel vállalati szektor hazai kötvénykibocsátásainak értéke. A lengyel hazai kötvénypiacon hozzávetőleg 37 milliárd dollárnak megfelelő névértékű adósság forog; ebben nincsenek benne az állampapírok. A Moody's lengyel részlegének vezetője szerint mindezek alapján Varsó a közép-európai térség kulcsfontosságú pénzügyi központjává vált.

Lengyelországot mint szuverén adóst mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő elsőrendű "A" kategóriás osztályzattal tartja nyilván. A Moody's lengyel osztályzata "A2" - ez a másik két globális hitelminősítő módszertanában "A"-nak felel meg -, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings ennél egy fokozattal gyengébb, "A mínusz" besorolást tart érvényben Lengyelországra. 

A Moody's és az S&P lengyel osztályzatára stabil, a Fitch által megadott lengyel szuverén besorolásra felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátás érvényes. A lengyel gazdaság teljesítményével kapcsolatban más nagy londoni házak mindazonáltal meglehetősen borúlátó előrejelzéseket adtak az utóbbi hetekben.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó gazdaságokkal foglalkozó közgazdászai nemrégiben felülvizsgált prognózisukban közölték: mindössze 0,9 százalékos gazdasági növekedést várnak Lengyelországban az idei év egészében, és 2014-re is legfeljebb 2,0 százalékos GDP-bővüléssel számolnak.

A ház szakelemzői kiemelték, hogy e becslésük messze elmarad a konszenzusos előrejelzéstől, a jelenlegi londoni elemzői konszenzusos átlag ugyanis az idén 1,4 százalékos, jövőre 2,8 százalékos növekedést valószínűsít a lengyel gazdaságban.

A cég szakértői az euróövezet folyamatosan gyenge gazdasági teljesítményével indokolták borúlátó előrejelzésüket, hangsúlyozva, hogy a lengyel export 51 százalékát az euróövezet, 25 százalékát Németország veszi fel.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői szerint jóllehet javul a német ipari hangulatindex, ám a javulás üteme és mértéke sem tűnik elégségesnek ahhoz, hogy a lengyel feldolgozószektor hasonló hangulati mérőszámát egyértelműen növekedési pályára állítsa.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nemzeti ünneppé nyilvánítaná június 19-ét a CÖF

Nemzeti ünneppé nyilvánítaná június 19-ét a CÖF

„Mindannyiunk számára Mari a példa” – emlékműsorral tiszteleg a Nemzeti Színház Törőcsik Mari előtt

„Mindannyiunk számára Mari a példa” – emlékműsorral tiszteleg a Nemzeti Színház Törőcsik Mari előtt

Állj félre, Boston Dynamics: elkészült a robot, ami önmagát tanította meg járni – videó

Állj félre, Boston Dynamics: elkészült a robot, ami önmagát tanította meg járni – videó