Legyen vezértermék a pálinka!

A pálinka fogyasztása bel- és külföldön is reneszánszát éli, a kormány agrárstratégiájában külön is szerepel.

  • MTI MTI
Legyen vezértermék a pálinka!

A kormány célja, hogy a pálinka agrárvezértermékké, világmárkává váljon a következő években – mondta Mengyi Roland (Fidesz) országgyűlési képviselő, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke szombaton, a gyönyörű nevű Boldogkőváralján. A politikus a  Bestillo Pálinkaház által immár második alkalommal rendezett Gönci Barack Vigasságon fejtette ki, hogy fontos a minőségére is odafigyelni, amelyet a védjegygarancia-rendszer is szolgál.

Mengyi Roland emlékeztetett arra, hogy a magyar pálinka védelmét a Fidesz vezette kormány már 2010-ben kezdeményezte. „A hagyomány volt az elindítója 2010 szeptemberében annak a törvénymódosításnak is, amellyel a kormány szabaddá tette a saját fogyasztásra szánt pálinka házi főzését ötven literig” – fűzte hozzá.

A politikus tájékoztatása szerint 2012-ben a házi pálinkafőzőkben csaknem 12 millió liter pálinka készült, míg a kereskedelmi főzőkben 1,8 millió liter. Megjegyezte: az unió a háznál történő pálinkafőzés miatt vitába szállt Magyarországgal, de a magyar kormány nem kíván lemondani erről a hagyományról.

Egészségvédelemről, fiatalkorúak védelméről, koncessziókról ezúttal nem esett szó.

Útmutató cégvezetőknek

Útmutató cégvezetőknek

Aktuális pályázatok

2025. július 10-én lezárult a „Minden vállalkozásnak legyen saját honlapja” pályázat. Július 15-étől új forgóeszköz-finanszírozási lehetőség nyílt meg a feldolgozóipari mikro- és kisvállalkozások számára.