szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A hűtők piacán az év első öt hónapjának értékesítési volumene 5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, a fagyasztók piacán tízszázalékos volt a bővülés. Továbbra is a kétajtós, alulfagyasztós modellek a legkeresettebbek.

Stagnáló árak mellett bővül a hűtő- és fagyasztószekrények értékesítése: a nyári hónapokban nagyobb arányban keresett háztartási nagygépek iránti igény az idén már tavasszal fokozottan jelentkezett, így a fő szezonnak számító július-augusztus biztató kilátásokkal kecsegtet – közölte kedden a GfK Hungária piackutató.

A háztartásinagygép-piacon beindult fejlődés az idei év első hónapjainak Retail&Technology adatai szerint továbbra is pozitív irányban halad, a legtöbb kategóriában folyamatosan bővül az értékesítés az előző év azonos időszakaihoz képest.

A GfK kiemeli: míg a hűtők piacán az év első öt hónapjának értékesítési volumene 5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, addig a fagyasztók piaca már 10 százalékkal jobb eredményeket mutatott. Az átlagárak alig változnak: hűtőknél 0,5 százalékos növekedést, míg a fagyasztóknál 1,6 százalékos csökkenés figyelhető meg. 

Hűtőtípusok közül továbbra is a kétajtós, alulfagyasztós modellek a legkeresettebbek: az értékesített készülékek 44 százalékát ez a típus adja, de a kétajtós, felülfagyasztós modellek is jól fogytak, minden negyedik eladott berendezés ebből a kategóriából került ki. A side-by-side és a beépíthető típusok eladása nem nőtt, ezek azonban csak egy kis szegmenst jelentenek. 

Az energiahatékonyság egyre fontosabb tényezővé válik: mind a vásárlók, mind a gyártók nagy hangsúlyt fektetnek e kérdésre. Az eladott hűtők háromnegyede A+-os, és az A++, illetve A+++ modellekből is egyre több fogy – előbbi 16 százalékot, az utóbbi pedig 2 százalékot tesz ki – köszönhetően annak is, hogy egyre bővül a magasabb energiaosztályú modellek száma, és az EU is szigorúan szabályozza az energiabesorolásokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megszűnik a látogatási tilalom a gyermekvédelmi intézményekben

Megszűnik a látogatási tilalom a gyermekvédelmi intézményekben

A magyarok 90 százaléka otthon tölti elektromos autóját, de miért?

A magyarok 90 százaléka otthon tölti elektromos autóját, de miért?

Egy 34 éves várandós nő is elhunyt a koronavírus miatt

Egy 34 éves várandós nő is elhunyt a koronavírus miatt