Nagy a gond a kukoricaterméssel Tolnában

Tolna megyében idén is 110 ezer hektáron vetettek kukoricát, most azonban fertőzés és aszály veszélyezteti a termést.

  • hvg.hu hvg.hu
Nagy a gond a kukoricaterméssel Tolnában

Csike György, Tamási környéki mezőgazdasági vállalkozó, a Tolna megyei agrárkamara alelnöke a helyi lapnak, a Teol.hu-nak elmondta, a kedd hajnali eső csak kis haladékot adott a kukoricának a túléléshez, de ez is olyan kis mennyiségű volt, hogy lényegesen nem változtatott a növény helyzetén.

Mint mondta, az ültetvényeken jól látható, hogy a növény alsó 2-3 levele elszáradt, ami azt jelenti, hogy felsült. Az a gazdálkodó, aki korán vetett és korai fajtát is választott, az most könnyebb helyzetben van, hiszen július elejéig, a vegetációs időszakban még megfelelő mennyiségű vízhez juthatott a kukoricája, ezeken a táblákon a csövek már kialakultak, legfeljebb a szemek nem teltek még ki. A későn vetett, kései fajtát választó termelők viszont most azon idegeskedhetnek, hogy egyáltalán köt-e a növény, lesz-e rajta cső, vagy silónak vágja le a kukorica szárát.

Dr. Vörös Géza, a megyei kormányhivatal növényvédelmi igazgatója elmondta, aki teheti, az védekezzen, mert a kukoricamoly második nemzedékének a rajzása megkezdődött. A csőbe befurakodó hernyók segítenek abban, hogy a mérgező anyagokat termelő gombák elszaporodjanak, melyek az aflatoxin fertőzéshez vezetnek.

Útmutató cégvezetőknek

Útmutató cégvezetőknek

Aktuális pályázatok

Összefoglaló az aktív pályázatok legfontosabb feltételeiről: kik pályázhatnak, mekkora összeget lehet igényelni, mire fordítható az elnyert támogatás.

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.