szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A pénzt azért kell visszajuttatni az uniós költségvetésbe, mert felhasználása során a tagállamok nem tartották be az uniós előírásokat, vagy nem megfelelő eljárásokat alkalmaztak a mezőgazdasági kifizetések ellenőrzésére.

Az Európai Bizottság az úgynevezett záróelszámolási eljárás keretében ma elfogadta azt a határozatot, amelynek alapján a tagállamoknak összesen 180 millió euró összegben kell az EU agrárköltségvetéséből finanszírozott és a tagországok által szabálytalanul felhasznált forrásokat visszatéríteniük.

Az összegek egy részét azonban a tagállamok már visszafizették, ezért a ma elfogadott határozat pénzügyi hatása kisebb, összesen mintegy 169 millió euró lesz. A pénzt azért kell visszajuttatni az uniós költségvetésbe, mert felhasználása során a tagállamok nem tartották be az uniós előírásokat, vagy nem megfelelő eljárásokat alkalmaztak a mezőgazdasági kifizetések ellenőrzésére.

A közös agrárpolitikából (KAP) finanszírozott kifizetések folyósítása és ellenőrzése a tagállamok hatáskörébe tartozik, a bizottságnak pedig gondoskodnia kell arról, hogy a tagállamok szabályosan használják fel a támogatást.

A jelenlegi határozat értelmében 14 uniós tagállamnak kell pénzt visszatérítenie: Belgium, Dánia, Németország, Írország, Görögország, Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Lettország, Luxemburg, Magyarország, Lengyelország, Szlovénia, Finnország és az Egyesült Királyság.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!