szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Rekordszintű volt a spanyol bankok nem teljesítő hiteleinek állománya júniusban, miután tovább nőtt a nem fizető cégek és magánszemélyek száma.

A központi bank hétfőn publikált adatai szerint a bankok nem fizető hitelállománya az összes hitelen belül 11,7 százalékra emelkedett júniusban a májusi 11,2 százalékról. Áprilisban 10,9 százalék volt ez a mutató.

Spanyolországban december elején hozták létre az úgynevezett "rossz bankot", a SAREB-et, ezt megelőzően, novemberben 11,4 százalékos csúcsra nőtt a rossz hitelek állománya. A ráta 2007-ben még csupán egy százalék volt. 

A jegybank adatai szerint a késedelmesen fizetett hitelek állománya 176,4 milliárd euró volt júniusban a májusi 170,3 milliárd euró és az áprilisi 167,1 milliárd euró után. Az állami "rossz bank" létrehozatala volt a feltétele annak, hogy a spanyol bankszektor egy mentőcsomag keretében támogatást kapjon az Európai Unió állandó mentőmechanizmusától tavaly.

A rosszhitelek állománya több mint tízszeresére nőtt 2007, röviddel a spanyol gazdasági válság kezdete óta. Az euróövezet negyedik legnagyobb gazdaságában az ingatlanpiac összeomlása indította el a válságot, ami megrázta az ország bankrendszerét. A helyzetet rontja a 27 százalék körüli munkanélküliség, miközben nagy terheket rónak a lakosságra a megszorító intézkedések is.

A napokban jelentették be, hogy rekordszintre emelkedett a spanyol államadósság az idei első félévben, 943,7 milliárd eurót, a hazai össztermék (GDP) 90,1 százalékát érte el. A tavalyi első félév végéhez képest az államadósság 17,3 százalékkal nőtt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán: Május elejére több mint 4 és félmillió ember lesz beoltva Magyarországon

Orbán: Május elejére több mint 4 és félmillió ember lesz beoltva Magyarországon

Azt hiszi, nem csapja be magát? Máris itt van 8 lehetőség

Azt hiszi, nem csapja be magát? Máris itt van 8 lehetőség

Honecker leheletét éreztük ebben a 3500 kilométert futott régi Wartburgban

Honecker leheletét éreztük ebben a 3500 kilométert futott régi Wartburgban