szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az eurót 305 forinton kellene rögzíteni Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató igazgatóságának elnöke szerint, aki úgy véli, az így rögzített árfolyam kedvező lenne az exportőröknek, és kiszámíthatóvá tenné az országot.

Heim Péter a Gazdasági Rádiónak adott, csütörtökön elhangzott interjújában arról is beszélt, hogy a devizahitelek ügye erkölcsi kérdéssé vált, és nem adható jó közgazdasági válasz a problémára. A szakember szerint ugyanakkor erkölcsi szempontból a bankszektort nem lehet mindenért felelőssé tenni.

A befektetési szakember megismételte korábbi javaslatát, amely szerint 305 forinton kellene rögzíteni az eurót, felváltva ezzel a jelenlegi lebegtetési árfolyam rendszert.

Mivel hosszabb távon a forintnak - figyelembe véve az eurózóna gazdasági növekedését és inflációs trendjét - 0,5-1 százalékkal kellene leértékelődnie, akkor ez 5-10 éves távlatban, például az euró bevezetéséig, 5 százalékos nominális leértékelésnek felel meg – magyarázta Heim Péter, hozzátéve, hogy így számolva 315 forintos árfolyam jönne ki, amelyhez képest a 305 forint erősebb.

A 305 forinton rögzített árfolyam kedvező az exportőrök számára, egy kicsit "fogja" az importot, a fizetési mérleg jövedelem számláira is kedvező hatást gyakorolna, ráadásul kiszámíthatóvá tenné az országot – mondta a Századvég Gazdaságkutató igazgatóságának elnöke.

Heim Péter úgy vélekedett, a devizahitelezésért a felelősség a szabályozót, azaz az államot és a hitelt felvevő lakosságot terheli. A bankok felelőssége abban áll, hogy a hitelt nem euróban, hanem svájci frankban nyújtották a rövidtávú profitmaximalizálás érdekében.

Heim Péter hozzáfűzte: a bankrendszer áthárított minden költséget, mert nem fedezte pozícióit, azaz kamatkockázatát, s ennek következtében, amikor Magyarország országkockázata megemelkedett, azt is át kívánta hárítani, noha egy prudens bankrendszerben ezt nem tehette volna meg.

Ami a terheket illeti, az államnak és a bankrendszernek jelentős részt kellene vállalnia, de a lakosság sem mentesülhet – hangsúlyozta a Századvég Gazdaságkutató vezetője. Hozzáfűzte: az ügyfeleknek azért kell részt vállalniuk a terhekben, mert senki sem kényszerítette őket a hitel felvételére, spekuláltak, hiszen forintkölcsönt is felvehettek volna.

A rendezést Heim Péter szerint nem lehet megoldani „egy nap alatt”, mert az a forintot hihetetlen nagy nyomás alá helyezné, jelentősen gyengítené. A Magyar Nemzeti Bank képes lenne beavatkozni, de a devizatartalékok több milliárdos csökkenése az ország sérülékenységével járhatna, mivel a külföldiek kezében lévő állampapír állomány megközelíti a 17 milliárd eurót – figyelmeztetett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!