szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kereslethez igazodva az Államadósság Kezelő Központ a meghirdetettnél több 5 éves állampapírt értékesített, míg a felkínált 10 éves kötvények mennyiségét csökkentette a csütörtöki aukcióján, amelyen 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket értékesített, emelkedő hozamokkal.

A 3 éves, 2016. december 22-én lejáró államkötvényből a meghirdetettel megegyezően, 16 milliárd forintért értékesített az ÁKK, a benyújtott jegyzések összege 25,45 milliárd forint volt. Az átlaghozam 5,20 százalék lett, 1 bázisponttal magasabb az előző napi másodpiaci referenciahozamnál, és 11 bázisponttal magasabb a két héttel korábbi aukciós átlaghozamnál. Az elfogadott ajánlatok 5,18 és 5,24 százalék között szóródtak.

Az 5 éves, 2018. december 20-án lejáró kötvényből meghirdetett 12 milliárd forintra 37,75 milliárd forint értékben érkeztek jegyzések, így az ÁKK 4 milliárd forinttal, 16 milliárdra emelte az értékesített mennyiséget. A kötvény átlaghozama 5,84 százalék lett, ez a referenciahozamot 3 bázisponttal, az előző aukció hozamát pedig 25 bázisponttal haladja meg. Az ÁKK 5,79 és 5,88 százalék közötti ajánlatokat fogadott el.

A 10 éves, 2023. november 24-én lejáró 10 éves államkötvényből 7,5 milliárd forintnyit értékesített az ÁKK a meghirdetett 9 milliárd forint helyett, a jegyzések összege 14,8 milliárd forint volt. A kötvények 6,63 százalékos átlaghozammal keltek el, 4 bázisponttal a referenciahozam és 24 bázisponttal az előző érétkesítés átlaghozama felett. Az elfogadott hozamok 6,56 és 6,66 százalék között szóródtak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nekiálltak kitakarítani egy szerbiai tavat, még koporsót is találtak

Nekiálltak kitakarítani egy szerbiai tavat, még koporsót is találtak

Megcsinálták az emberként sakkozó mesterséges intelligenciát, ön is kipróbálhatja

Megcsinálták az emberként sakkozó mesterséges intelligenciát, ön is kipróbálhatja

Nagy hozamot ígértek, de be se fektették a pénzt – lecsapott rájuk az MNB

Nagy hozamot ígértek, de be se fektették a pénzt – lecsapott rájuk az MNB