szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magyar Gyógyszerészi Kamara szerint szakmailag indokolt lenne bevezetni az egységes árakat valamennyi gyógyszerkörben – írta a Magyar Nemzet szerdán.

A változással a betegek jó része is egyetértene, a hivatalos kezdeményezéshez azonban szükséges a gyógyszerpiac valamennyi szereplőjének egyetértése – mondta a lapnak Hankó Zoltán, a kamara elnöke.

Hozzátette, hogy csak akkor javasolhatnak ilyen változást, ha garanciát kapnak arra, hogy az ágazat árrésbevételei nem csökkennek.

A patikákban kapható szerek három típusba sorolhatók: a társadalombiztosítás által támogatott vényköteles orvosságok, a nem közfinanszírozott, de vényköteles medicinák, valamint a vény nélkül kapható, nem támogatott termékek.

A 2000-es évek első feléig mindhárom gyógyszerkör árképzése egységes, jogszabályok által behatárolt volt, jelenleg azonban a nem támogatott temékek árát hatósági korlátozás nélkül állapítják meg a forgalomba hozók és a forgalmazók.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!