szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elutasította az Eurogroup vezetője pénteken azt a portugál kérést, hogy a kitűzött 4 százalék helyett lehessen 4,5 százalék a dél-európai ország jövő évi államháztartási hiánya.

"Azt gondolom, fontos, hogy ragaszkodjunk ahhoz, amiről megállapodtunk a (portugál hitel)programban, így a deficitcélokhoz is" – mondta Jeroen Dijsselbloem. "Nem hiszem, hogy megfelelő jelzés napirenden tartani a vitát arról, hogy nagyobbak vagy kisebbek legyenek a (hiány)célok". A megállapodásban elfogadott intézkedések "szigorú végrehajtása biztosítani fogja a tartós gazdasági növekedést" – tette hozzá a holland pénzügyminiszter.

A portugál kormány szerette volna meggyőzni a neki hitelező Európai Bizottságot, Európai Központi Bankot és a Nemzetközi Valutaalapot arról, hogy 2014-ben a kitűzött 4 százalék helyett lehessen 4,5 százalék az államháztartási hiány. A hitelezők Portugália kérésére idén egyszer már enyhítettek a hiánycélon: jóváhagyták, hogy az ország az eredetileg tervezett 2014 helyett 2015-ben érje el a deficitcélt, a 3 százalék alatti államháztartási hiányt. Tavaly 6,4 volt a deficit, idén ezt 5,5 százalékra kell csökkenteni.

Portugália 2011-ben kapott 78 milliárd eurós pénzügyi támogatást, ennek fejében 2012 közepe óta kiadáscsökkentést és adóemeléseket magában foglaló szigorú költségvetési kiigazító programot hajt végre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb 159 milliárd forintot osztott szét a kormány, papíron a gazdaság védelmére

Újabb 159 milliárd forintot osztott szét a kormány, papíron a gazdaság védelmére

Lemondott Szájer József

Lemondott Szájer József

Az etióp hadsereg elfoglalta a lázadó tartomány székhelyét

Az etióp hadsereg elfoglalta a lázadó tartomány székhelyét