szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megerősítette Románia befektetési ajánlású, stabil kilátású államadós-osztályzatát pénteken a Fitch Ratings, méltatva a román kormány által elért államháztartási konszolidációt és a javuló növekedési környezetet.

A nemzetközi hitelminősítő "BBB mínusz/BBB" besorolással tartja nyilván a devizában, illetve hazai valutában fennálló hosszú futamidejű szuverén román adósságot.

Az osztályzatok megerősítéséhez fűzött péntek esti londoni elemzésében a Fitch kiemelte, hogy Románia - két egymást követő nemzetközi pénzügyi segélyprogram keretében - sikeresen konszolidálta közfinanszírozási rendszerét, és júniusban kikerült az EU túlzottdeficit-eljárásának hatálya alól, miután a 2011-ben mért 5,6 százalék után tavaly 2,9 százalékra csökkent a GDP-arányos államháztartási hiány. Ez megfelel a hitelminősítő által a "BBB" osztályzati sávban nyilvántartott szuverén adósok középértékének.

A Fitch Ratings elemzői közölték: várakozásuk szerint a román kormány teljesíteni tudja középtávú célját, amelyben 2014-re 1 százalékos GDP-arányos strukturális hiány szerepel.

A cég előrejelzése az, hogy Románia bruttó államadósság-rátája - amely a 2008-ban mért 13 százalékról tavalyig 38 százalékra emelkedett - a 2013-2015-ös időszakban a GDP-érték 40 százaléka alatt stabilizálódik.

A Fitch Ratings kiemelte, hogy figyelemreméltó javulás ment végbe Románia külső egyensúlyi helyzetében. Az idei első félévben a román folyómérleg-egyenleg a GDP-érték 1,1 százalékának megfelelő többletet mutatott, és a hitelminősítő várakozása szerint az idei év végén egyensúlyhoz közeli állapotban lesz. A cég kiemeli, hogy a román folyómérleg a 2005-2008-as időszakban átlagosan 11 százalékos éves hiányokkal zárt.

A Fitch Ratings javított előrejelzése szerint a román gazdaság teljesítménye az idén 2 százalékkal növekszik, és 2014-2015-ben mérsékelten még tovább gyorsul a növekedés.

A hitelminősítő elemzői ugyanakkor hangsúlyozták azt a véleményüket, hogy a román gazdaság jelenlegi átlagos növekedési üteme elégtelennek tűnik a romániai és az uniós átlagjövedelmek közötti különbség érdemi csökkentéséhez, tekintettel a román gazdaságra jellemző szűk keresztmetszetekre, különösen kulcsszektorok - a közlekedés és az energiaszolgáltatás - nem hatékonyan termelő állami vállalataira, valamint az alulteljesítő egészségügyi szektorra és állami adminisztrációra.

A román bankszektor tőkeellátottsága és felügyeleti rendszere mindazonáltal továbbra is jó, így a Fitch megítélése szerint a bankrendszer nem jelent komoly potenciális költségkockázatot az államra.

A nem teljesítő kinnlevőségek aránya viszont magas, a júliusi állapot szerint a teljes portfolió 20,9 százaléka, és még mindig nem tetőzött, bár növekedési üteme lassul, és a banki tartalékok teljes mértékben fedezik az állományt - áll a Fitch pénteki londoni elemzésében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ausztráliában 700 ezer oltás után két vérrögösödéses esetet találtak

Ausztráliában 700 ezer oltás után két vérrögösödéses esetet találtak

Ellopták Dariust, a világ legnagyobb nyulát

Ellopták Dariust, a világ legnagyobb nyulát

Nem vártak a kormányra, önálló járványügyi intézkedéseket hoztak a hajléktalanellátásban

Nem vártak a kormányra, önálló járványügyi intézkedéseket hoztak a hajléktalanellátásban