szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Különösen nagy érdeklődés mellett indult hétfőn Szlovákiában az állami számlalottó, amelynek bevezetésétől az adóbevételek növekedését várja a kormány.

A számlalottón, amit az állami szerencsejátékok üzemeltetője, a Tipos bonyolít, állampolgárságra tekintet nélkül minden 18. életévét betöltött személy részt vehet akár már egyetlen, két hónapnál nem régebbi, Szlovákiában kapott üzleti számlával. Be kell jegyeztetni a számla azonosító kódját, aminek fejében egy a játékban való részvételre feljogosító személyi kódot kap a számlabirtokos.

A számlák regisztrációjára az állami szerencsejáték honlapján ingyenesen, a Tipos irodáiban 20 eurócent illeték fejében, SMS-ben pedig 15 eurócentért lehet sort keríteni, minden egyes számla külön játékszelvénynek minősül. A bejegyzett számlák tulajdonosai közül havonta kétszer 10-10 nyertest sorsolnak, az első helyezett 10 ezer euró adómentes pénzjutalmat nyer. Az első sorsolásra szeptember 30-án kerül sor.

A Tipos közlése szerint a számlalottó iránt már az első napon rendkívül nagy volt az érdeklődés, az első üzleti számlát alig tíz másodperccel éjfél - a játék hivatalos megindítása - után jegyeztette be tulajdonosa, a kora délutáni órákban pedig a bejegyzett számlák száma már meghaladta a 120 ezret. Ez a szerencsejáték-üzemeltető szerint 15-20 ezer résztvevőt jelez.

Az első nap az állami számlalottón résztvevők jelentős része, mintegy 80 százaléka a játék honlapján való ingyenes regisztrációt választotta. A Tipos közlése szerint az első napon nem volt zökkenőmentes a regisztráció a honlapon, ugyanis a délelőtti órákban hackerek úgynevezett DDoS támadást (a szerverek kapacitását célzott tömeges lekérdezések által lefoglaló támadás) indítottak szervereik ellen, amelynek következtében a rendszer közel két órára kieséseket produkált. A honlap a délután folyamán már kifogástalanul működött.

Az állami számlalottó első napját a vártnál is sikeresebbnek értékelte az ötletgazda szlovák pénzügyi tárca, amely a kezdeményezéstől az adóelkerülések csökkentését, valamint a számlakérés gyakorlatának lakossági népszerűsítését várja. Peter Kazimír szlovák pénzügyminiszter a számlalottó hivatalos megindítását követően újságíróknak azt mondta: Szlovákiában évente mintegy 150 millió eurót (közel 45 milliárd forint) tesz ki az az összeg, amely nem kerül be az államkaszába áfaelkerülés miatt, a helyzet orvoslására a számlalottó lesz a tárca egyik eszköze.

Az állami számlalottó intézménye nem ismeretlen Európában, eddig azonban csak Máltán alkalmazták. Az alapötlet Tajvanról származik, ahol sajtóközlések szerint már az 1950-es évek óta sikerrel alkalmazzák ezt a módszert az adóbevételek növelésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kormány kiírta a Facebookra, hogy korlátozások nélküli karácsonyt szeretne

A kormány kiírta a Facebookra, hogy korlátozások nélküli karácsonyt szeretne

A tiltakozások ellenére leáll az autógyártás az egyik Renault-üzemben

A tiltakozások ellenére leáll az autógyártás az egyik Renault-üzemben

Így forgatja fel Afrika szarvát egy Nobel-békedíjas

Így forgatja fel Afrika szarvát egy Nobel-békedíjas