szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Októberben újra dollárkötvényt bocsátana ki Magyarország.

Optimális esetben Magyarország október közepén tud majd újból dollárkötvényt kibocsátani, ám az is elképzelhető, hogy a műveletre csak a következő hónap végén kerül sor Borbély László András, az Államadósság-kezelő Központ vezérigazgató-helyettese szerint – írta a Magyar Hírlap.

Általában egy-egy ilyen, nagy volumenű pénzügyi művelet engedélyeztetése és a vele kapcsolatos adminisztráció minimum egy hónapot vesz igénybe. Ám az is elképzelhető, hogy az amerikai fél, a tengerentúli értékpapír-felügyelet, pótlólagos információkat is kér. Ezzel együtt bízik a tranzakció gyors lebonyolításában és a kedvező piaci fogadtatásban.

A lap emlékeztet arra, hogy utoljára februárban hajtott végre Magyarország dollárkötvény-kibocsátást. Két sorozatban összesen mintegy 2,4 milliárd eurónak, vagyis több mint 3,2 milliárd dollárnak megfelelő összeget vont be a magyar állam. A szóban forgó – korábbi SEC-kibocsátási – keret lényegében elfogyott, ezért kellett újabb dokumentációt benyújtania a magyar államot képviselő Államadósság-kezelő Központnak az amerikai értékpapír-felügyelethez. A szerdán bejelentett kérelem szerint a tervezett kibocsátás összege legfeljebb ötmilliárd dollár.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!