szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Gyenge kereslet fogadta az Államadósság Kezelő Központ csütörtöki kötvényaukcióját: a 3 és 15 éves papírokra benyújtott ajánlatok összege nem érte el a felkínált mennyiséget, így az ÁKK csak az 5 éves kötvényekből értékesített a meghirdetett összegben.

A 20 milliárd forint értékben meghirdetett 3 éves, 2016. december 22-én lejáró államkötvényre 15,579 milliárd forintnyi jegyzés érkezett, amelyből az ÁKK 12,5 milliárd forintot fogadott el. Az átlaghozam 4,55 százalék lett, ami 65 bázisponttal alacsonyabb a két héttel korábbi aukciós átlaghozamnál, és 20 bázisponttal marad el a másodpiaci referenciahozamtól. Az elfogadott ajánlatok 4,42 és 4,59 százalékos hozam között szóródtak.

Az 5 éves, 2018. december 20-án lejáró kötvényből meghirdetett 15 milliárd forint összértékben adott el az ÁKK, miután a jegyzések összege 21,657 milliárd forint volt. A kötvény átlaghozama 5,05 százalék lett, ami az előző aukció hozamánál 79 bázisponttal, a referenciahozamnál 33 bázisponttal alacsonyabb. Az ÁKK  5 és 5,10 százalék közötti ajánlatokat fogadott el.

A 15 éves, 2028. október 22-én lejáró államkötvényből 9 milliárd forintnyit hirdetett meg az ÁKK, erre azonban mindössze 2,36 milliárd forintnyi jegyzés érkezett, amelyet teljes egészében elfogadott a kibocsátó. A kötvények 6,21 százalékos átlaghozammal keltek el, ez 55 bázisponttal magasabb az előző, áprilisi értékesítés átlaghozamánál, viszont 30 bázisponttal alacsonyabb a másodpiaci referenciahozamnál. Az elfogadott hozamok 6,18 és 6,28 százalék között szóródtak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már több mint 100 ezer koronavírusos beteg halt meg Nagy-Britanniában

Már több mint 100 ezer koronavírusos beteg halt meg Nagy-Britanniában

Kutatók szerint border collie méretűek voltak a T-rex-bébik

Kutatók szerint border collie méretűek voltak a T-rex-bébik

A felújított telefonoknak is betett a járvány, az Apple viszont még ebből is jól jött ki

A felújított telefonoknak is betett a járvány, az Apple viszont még ebből is jól jött ki