szerző:
HVG

Szinte messiásként várják a Bank of England, a világ második legrégebbi jegybankja élére a 47 éves Mark Carneyt, a 319 éves múltú intézmény első nem brit kormányzóját.

 Nem kevesebbet remélnek a szakmában fiatalnak számító kora ellenére nagy tapasztalatú, nemzetközileg elismert bankártól, mint hogy növekedési pályára állítja a súlyos recesszióval, tetemes adóssággal és költségvetési hiánnyal küszködő, az inflációs célokat hosszú ideje túllépő brit gazdaságot. Nem volt a kinevezés akadálya, hogy a jelenleg még a kanadai jegybank vezetését ellátó, brit feleségével és négy lányával Ottawából Londonba költöző Carney kanadai állampolgár. Az észak-amerikai ország ugyanis a brit Nemzetközösség tagállamaként a brit uralkodót az államfőjének ismeri el. De biztos, ami biztos, Carney már kérvényezte a brit állampolgárságot.

A brit alsóház pénzügyi bizottságának meghallgatásán Londonban
©

A megjelenésére sokat adó, hívei szerint az 1950-es évekbeli hollywoodi filmsztárok stílusára emlékeztető bankárt – akadnak, akik a charme-ját George Clooneyéhoz hasonlítják – David Osborne brit pénzügyminiszter szemelte ki a posztra, állítólag a kétnyelvűséghez szokott kanadaiként a franciát is folyékonyan beszélő Carney szakmai múltja és sikerei okán. Kiválóan kezelte a recessziót Kanadában, monetáris politikájának köszönhetően a 2009-es visszaesés enyhébb volt, mint a hét vezető ipari ország csoportjának többi tagjánál, és a kilábalás is erőteljesebb. Az infláció pedig, mióta hivatalát 2008 februárjában elfoglalta, mindig a kívánt mérték alatt maradt.

Lenyűgözőek szakmai és politikai kapcsolatai. Pontosan tudja, kit és mikor kell felhívni, milyen nyelven kell vele beszélni. Két éve a nemzetközi pénzügyi rendszer figyelemmel kísérésére a G20-as tagállamok által létrehozott, bázeli székhelyű pénzügyi stabilitási bizottság elnökévé választották. A pragmatikus, de makacs, gyors észjárású, maximalista Carney – aki hajlamos arcokat vágni, ha vitapartnere vagy munkatársa nem tartja vele a tempót – messziről emelkedett a magasba. Az északnyugati Fort Smith kisvárosban született, apja iskolaigazgató, majd az albertai Edmontonban egyetemi tanár volt, anyja általános iskolai tanári állását hátrahagyva a négy gyereket nevelte. Az amerikai Harvard Egyetem után Oxfordban is szerzett közgazdasági diplomát, majd doktori címet. Szintén közgazdász feleségével, a környezetvédelmi és társadalmi esélyegyenlőségi aktivista Dianával is Oxfordban ismerkedett meg. A sport szeretete hozta össze őket, Diana a női gyeplabdacsapat sztárjaként csillogott, Carney pedig egyetemi évei alatt rövid ideig jégkorongkapus volt. Tanulmányai alatt nem dúskált a pénzben, nyaranta a tandíjra valót kórházi kisegítőként vagy kertészként kereste meg, és a diplomaszerzés után is részben azért helyezkedett el a Goldman Sachs New York-i brókerháznál, hogy minél hamarabb vissza tudja fizetni a diákhitelét.

A magánszférának a brit The Economist gazdasági hetilapban meglátott hirdetés miatt fordított hátat. A kanadai jegybank alelnöki posztjára kiírt pályázatot megnyerte, de csak egy évig maradt ott. A pénzügyminisztériumba került, ahonnan a központi bank élére ment vissza. Hétéves mandátumot azonban nem vállalt, csak ötévest, ahogy most a Bank of England esetében is. A tervei között szerepel, hogy a világ legjobban fizető, évi 730 ezer fontos jegybankelnöki posztjáról Kanadába visszatérve belevág a politikába, s egyszer talán még kormányfő is válhat belőle a fennállása legrosszabb szakaszát élő ellenzéki Liberális Párt színeiben. Jóllehet az életét a bankszférában töltötte, képes kilépni e szerepkörből. Érzelmileg megérintette az antikapitalista Foglaljuk el a Wall Streetet mozgalom, aktivistáiról egyszer azt mondta: „a nézeteiket demokratikusan fejtik ki, és konstruktívak”.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Orbán is beszél a migrációs konferencián

Orbán is beszél a migrációs konferencián

Androidos? Azonnal frissítsen a mobiljára, súlyos biztonsági rés tátonghat rajta

Androidos? Azonnal frissítsen a mobiljára, súlyos biztonsági rés tátonghat rajta

Nem hallgatott tanácsadóira, és jól tette, így nyert választást

Nem hallgatott tanácsadóira, és jól tette, így nyert választást

Jávor csak a negyedik lett az MSZP EP-listáján

Jávor csak a negyedik lett az MSZP EP-listáján

Megvan Baló György temetésének időpontja

Megvan Baló György temetésének időpontja

Korrupciógyanús ingatlanbiznisz miatt lemondott egy miniszter, no nem Magyarországon

Korrupciógyanús ingatlanbiznisz miatt lemondott egy miniszter, no nem Magyarországon