szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A spanyol központi bank elnöke, Luis Maria Linde pénteken a spanyol törvényhozás költségvetési bizottságának adott jelentésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormánynak további kiigazításokat kell majd végeznie a költségvetésben, ha el akarják érni az Európai Unió által megkövetelt hiányszintet. A kormány tervei szerint idén GDP-arányosan 6,5 százalékos lesz a deficit.

Linde óvatosan fogalmazott, de szerinte a július és szeptember közötti adatok arra utalnak, hogy Spanyolország túljutott a gazdasági válság második recessziós időszakán is.     

Linde szerint a spanyol bankok javítottak a tőkemegfelelési mutatójukon, amivel azt mérik, hogy mennyire képesek ellenállni a pénzintézetek egy váratlan gazdasági sokkhatásnak. Az alapvető tőkemutató a bankszektorban decemberre el fogja érni a 10,5 százalékot, így több mint 1 százalékponttal magasabb lesz az egy évvel korábbi értékhez képest.

A központi bank elnöke szerint a spanyol bankok csökkentették a függőségüket az Európai Központi Banktól. A spanyol bankok 2013 első nyolc hónapjában 31 százalékkal kevesebb hitelt vettek fel az EKB-tól, mint egy évvel korábban.

A gazdasági válság a spanyol pénzügyi szektort is kedvezőtlenül érintette, 2009. május óta a spanyol bankok 61,4 milliárd eurónyi állami támogatást kaptak, amiből 38,8 milliárd euró közvetlenül az Európai Uniótól érkezett 2012 decemberében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hónapokig fájdalmat érez, aki megérinti ezt a növényt

Hónapokig fájdalmat érez, aki megérinti ezt a növényt

Az ígértnél is jobban gyorsul 0-ról 200-ra az új McLaren

Az ígértnél is jobban gyorsul 0-ról 200-ra az új McLaren

Miközben gyengélkedik a forint, Matolcsy inkább az évtized arculatáról beszél

Miközben gyengélkedik a forint, Matolcsy inkább az évtized arculatáról beszél