szerző:
MTI

Valószínűleg igen mozgalmas hét elé néz a New York-i értéktőzsde, amelyet elsősorban az amerikai költségvetéssel kapcsolatos események alakítanak majd.

A börzére hatással lesz továbbá, hogy a jövő héttől kezdve egyre több harmadik negyedévi amerikai vállalati gyorsjelentés lát napvilágot. Az Egyesült Államoknak kedd óta nincs érvényes költségvetése, emiatt részben leálltak a szövetségi intézmények, mintegy 800 ezer szövetségi dolgozót küldtek kényszerszabadságra.     

Elemzők szerint első lépésként a legfontosabb feladat annak az elérése lenne, hogy az október 17-i határidőig megegyezés szülessen az államadósság-limit emelésről a kongresszusi pártok között. Ellenkező esetben befagyhatnak a hitelpiacok, zuhanhat a dollár árfolyama, az amerikai kamatlábak magasra szökhetnek, az amerikai gazdaság akár recesszióba is kerülhet. 

Az amerikai kormányzati kiadások 80 százalékát fedezik az adóbevételek, a többit az adósságpiacról kell előteremteni, tehát ha az amerikai kormány nem vehet fel több hitelt, azonnal az ötödével kellene csökkentenie kiadásait. Ha ez a helyzet bármennyi ideig is fennáll, akkor gyakorlatilag elkerülhetetlenné válik az amerikai gazdaság recessziója.

A közel egy hete tartó bizonytalanság miatt megtorpant a New York-i tőzsdemutató erősödése, holott szeptember 18-án már rekordmagasan zárt. Azóta a részvények szélesebb körét felölelő S&P 500 index 2 százalékkal gyengült. Az állami megrendelésektől jelentősen függő védelmi cégek részvényeinek mozgását követő alindex jelentősen esett, például az ágazati Lockheed Martin részvényára 4 százalékkal zuhant. Elsősorban a kamatlábak emelkedésétől tartva a befektetők szabadultak az építőipari cégek papírjaitól is, így például a DR Horton árfolyama 4,6 százalékkal csökkent a hétfői zárás óta.  

Nagy valószínűséggel a jövő héten sem kerül sor havi adatközlésre az állami intézmények részéről, a magántársaságok azonban ismertetik számaikat. Így például közlik a Michigan egyetem és a Thomson Reuters októberi amerikai fogyasztói hangulatra vonatkozó előzetes adatát, valamint a jegybank szerepét betöltő Fed legutóbbi kamatdöntésének jegyzőkönyvét. 

A jövő héten kezd felgyorsulni a negyedéves vállalati gyorsjelentések ismertetése. Különösen érdekes lesz a pénzügyi cégek, mint például a JPMorgan Chase és a Wells Fargo eredménye. Elemzők úgy vélik ugyanis, hogy az ágazati vállalatok negyedéves eredménye 9,5 százalékkal bővült éves szinten, míg az S&P 500 indexben található cégeké átlagosan csak 4,5 százalékkal nőtt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Óriási akkumulátorral jön egy olcsó androidos telefon

Óriási akkumulátorral jön egy olcsó androidos telefon

Nemcsak bátor, vakmerő volt egy sofőr Kabán

Nemcsak bátor, vakmerő volt egy sofőr Kabán

Curtis nagyon pörög, már itt is az új videoklipje

Curtis nagyon pörög, már itt is az új videoklipje

A teljes Mueller-jelentést követelik a demokraták

A teljes Mueller-jelentést követelik a demokraták

Bíróság dönthet Kijevben Zelenszkij jelöltségének érvénytelenítéséről

Bíróság dönthet Kijevben Zelenszkij jelöltségének érvénytelenítéséről

Elégtételt vett a Manchester City a Tottenhamen

Elégtételt vett a Manchester City a Tottenhamen