szerző:
MTI

Egyre inkább enyhítésre hajló a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának alapállása, és nem kizárt, hogy a jelenlegi kamatcsökkentési ciklus végére 3 százalék alá kerül a jegybanki alapkamat – vélekedtek magyarországi tárgyalásaik alapján londoni pénzügyi elemzők.

Az egyik legnagyobb citybeli befektetési bankcsoport, a Barclays szakelemzői tájékozódó látogatást tettek Budapesten. Megbeszéléseikről összeállított, hétfőn Londonban ismertetett beszámolójukban közölték: az MNB várakozása az, hogy a magyar gazdaságban meglévő kapacitástöbblet a növekedés élénkülése ellenére is korlátot szab az inflációs nyomásnak. 

A Barclays szakértői ennek alapján azt jósolják, hogy az MNB az idei év végéig 3 százalékra csökkenti alapkamatát. A cég közgazdászainak megítélése szerint ugyanakkor úgy tűnik, hogy a magyar jegybank "már készíti elő a terepet" a jövő évi, 3 százalék alatti szintekig folytatódó további kamatcsökkentésekhez.

Emellett az MNB növekedésösztönző célú hitelprogramja is a monetáris politika enyhítésének felel meg, és a jelentős kamatkedvezmény miatt a program népszerű az üzleti szektorban. A kis- és középvállalatok így növelhetik egyéb kiadásaikat és ez már az idei negyedik negyedévben, valamint 2014-ben is magasabb növekedési ütemet fog eredményezni - jósolták budapesti tárgyalásaikról beszámoló elemzésükben a Barclays londoni elemzői.

Más nagy londoni házak is hangsúlyozták legutóbbi értékeléseikben, hogy az MNB-hitelprogram már kezd megjelenni a hitelfolyósítási számokban és a gazdasági aktivitás indikátoraiban, de egyes citybeli vélemények szerint lehetséges, hogy a gyengébb lábakon álló kis- és középvállalatok érdekében módosítani kellene a program kondícióit.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai minapi elemzésükben közölték: magyarországi banki forrásaik jelzései szerint a bankok az MNB-likviditás továbbhitelezésével jelenleg elérhető 250 bázispontos kamatprémiumot vonzónak tartják a legjobb adósminőségű magyar kis- és középvállalatok esetében, e vállalati kategória más cégei számára azonban már nem.

A cég londoni elemzői hozzátették: magyarországi banki forrásaik szerint, ha az elérhető kamatprémium 300 bázispont környékére emelkedne, akkor sokkal több kis- és középvállalatnak nyílhatna meg ez a hitelfinanszírozási program. A Morgan Stanley elemzői szerint az MNB-program kondíciói "nincsenek kőbe vésve", mivel az MNB időről időre "pragmatikus, semmint dogmatikus hozzáállást" tanúsított eddig is.

Ennek alapján a ház szakértői azzal számolnak, hogy a növekedési hitelprogram kondíciói módosulni fognak a hatékonyság növelése érdekében.

Ezért a Morgan Stanley egyre biztosabbnak tartja, hogy az MNB-program jelentősen bővíteni fogja a vállalati szektor hitelellátását, és a cég londoni elemzői emiatt felfelé ható kockázatokat látnak a magyar gazdaság jövő évi növekedésére szóló, jelenleg 1,5 százalékos GDP-bővülést valószínűsítő saját előrejelzésükre. Más citybeli elemzők már javították a magyar gazdaság növekedésére szóló prognózisaikat.

Az HSBC – a mérlegfőösszeg alapján legnagyobb londoni központú globális bankcsoport – szakértői a felzárkózó térségről összeállított legújabb előrejelzésükben közölték, hogy a Magyarországon zajló erőteljes monetáris ösztönzés figyelembevételével az eddigi 1,3 százalékról 2 százalékra módosították a magyar gazdaság jövő évi növekedésére adott előrejelzésüket.

A Barclays londoni elemzői budapesti tárgyalásaikról szóló hétfői elemzésükben kitértek a devizahitelesek megsegítését célzó tervekre is. Beszámolójuk szerint a megoldás egyik korlátozó tényezőjének Budapesten azt a megfontolást tartják, hogy a devizahitelesek ne járjanak jobban, mint azok, akik annak idején forinthitelt vettek fel.

A probléma azonban ezzel az, hogy minden egyes hitelszerződésnek külön története és sajátos körülményei vannak, így nehéz lesz olyan általános megoldási tervet találni, amelyet mindenki méltányosnak tart – áll a Barclays beszámolójában. A Barclays londoni elemzőinek megítélése szerint a magyar költségvetési politika "tartja az irányt"; a ház várakozása az, hogy az államháztartási hiány az idén és 2014-ben is a hazai össztermék (GDP) 3 százaléka alatt lesz.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szijjártó Péter az EU-nak: Több tiszteletet a törököknek!

Szijjártó Péter az EU-nak: Több tiszteletet a törököknek!

"Örülök, hogy mellrákom van" – a szűrés fontosságáról posztolt egy beteg

"Örülök, hogy mellrákom van" – a szűrés fontosságáról posztolt egy beteg

A város legnagyobb szabadtéri hiphop-őrületével nyit a Budapest Park

A város legnagyobb szabadtéri hiphop-őrületével nyit a Budapest Park

Gasztroturista térdig cavában – ahol ünneplik a szőlőgyökértetűt

Gasztroturista térdig cavában – ahol ünneplik a szőlőgyökértetűt

Eladja a Magyar Telekom az összes nyaralóját

Eladja a Magyar Telekom az összes nyaralóját

Ezek lettek idén az aranyszalagos minőségi magyar élelmiszerek

Ezek lettek idén az aranyszalagos minőségi magyar élelmiszerek